O lectie de educatie…

Daca as avea o super putere, i-as pune pe toti romanii sa traiasca la casa (curte). Dupa vreo 10 ani, cred ca lucrurile ar incepe sa se schimbe in tara asta. Incet, dar sigur.

Sa ma explic. Cand traiesti la casa, esti responsabil pentru tot ce se intampla inauntrul casei, pe casa, sub casa, in curte si  pe drum, in fata curtii. Daca iesi iarna din casa aluneci pe scari si-ti spargi capu, n-ai pe cine sa injuri decat pe tine insuti ca n-ai dat cu sare/nisip/cenusa pe scari. Daca-ti pica un turture in cap si mai poti sa injuri dup’aia, tot pe tine te injuri ca nu i-ai dat jos la timp.

Nu-ti place cum arata gazonul? Asta pentru ca, in principiu, nu l-ai ingrijit cum trebuie, nu e de vina nimeni altcineva. Cand stai linistit in dormitor si auzi un sunet neobisnuit deasupra tavanului, nu te intorci pe partea cealalta si-ti spui ca face vecinul de deasupra nu-stiu-ce… ceva si ca e de la el. Nu, te ridici te duci in pod, in mansarda sau la etaj si vezi ce se intampla, pentru ca esti doar tu cu ai tai acasa si stii ca deasupra n-ar trebui sa fie cineva. Oricum, te duci si verifici pentru ca esti responsabil. Poate ti-a luat vantul acoperisul si tu stai si dormi in izmene. Cand iti latra canele, trebuie sa-i inveti latratul, cand latra la om, cand latra la iepure sau la alt animal. Trebuie sa-l stii, sa-l cunosti, ca altfel vine “ursu” si te ia cu totu.

Nu, la casa nu e asa.

La casa ta raspunzi de tot, pana la cel mai mic detaliu. Si simtul raspunderii si al autogospodaririi, cred ca lipseste multor dintre romanii nostri. De-aia i-as muta pe toti la casa. Sa invete chestia asta sau sa-si merite soarta.

Nu poti injura guvernul, nu poti injura primaria sau premierul, decat pe tine insuti pentru ca doar tu si familia ta sunteti responsabili pentru tot ce se intampla in casa si-n curtea voastra. Acolo tu esti premier, primar, presedinte, rege… esti ce vrei tu, dar trebuie sa-ti ingrijesti avutia.

3 thoughts on “O lectie de educatie…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.