Pârtiile de schi de la Straja

După câțiva ani în care prietenii ne-au tot rugat să mergem la Straja la schi, anul ăsta am cedat și am mers. De fapt am cedat anul trecut pentru că avansul și rezervările le-am făcut din toamnă. Ne-am strâns în total vreo 6 familii.

Schema la care s-au orientat patronii de la Platoul Soarelui din Straja, e următoarea: Ești o familie cu unul sau doi copii, de undeva din pătura firavă de mijloc la populației României și vrei să investești în educația copiilor ceva mai mult. Să zicem că vrei să-i inveți să schieze, dar vrei și tu să schiezi, nu să stai după ei câteva zile pentru că mergi destul de rar la schi și-n plus nici nu te ascultă când le explici cum e cu schiatul!

Ce plătești?

Mergi, așadar, la tabăra de schi Platoul Soarelui din Straja. 8 zile, de duminică până duminică, masă, cazare, mâncare, instructori de schi, echipamente și urcări nelimitate pe pârtie pentru copiii care urmează cursurile de schi. Pentru părinți au reducere de 20% pentru închiriere echipamente și 20% pentru cartele de urcat cu teleschiul, doar cele pt pârtia Platoul Soarelui. Restul sunt separate. Părinții și copii sunt cazați împreună în camere destul de mari, pentru media din România. Nu e lux, sunt decente și suficiente, curățele și foarte, foarte călduroase. Noi țineam geamul deschis destul de mult.

Masa e un “împinge tava” decent la parterul cabanei. Mâncare normală, nimic spectaculos, de tipul mamă-gospodină. Meniu aproximativ fix, cu excepții pentru puștii mofturoși. Micul dejun e tip bufet suedez. Mai mult decât ai nevoie.

Programul este în felul următor: copiii merg la cursuri de schi 3 ore dimineața de la 9 la 12. În tura de dimineață au o pauză mică, în care beau un ceai din partea casei, un ceva să-și tragă sufletul câteva minute. De la 12.00 e pauza mare, cu masa de prânz și program de voie și repaos până la ora 15.00. De la 15.00 la 18.00 încă 3 ore de cursuri de schi tot cu o pauza
mică de ceai la jumătate. După ora 18.00 e program de voie. La 19.00 începe să se servească cina. La orice masă poți schimba meniul de tabără și poți cumpăra la prețul afișat ce vrei tu din ce au ei acolo. Meniul de tabără e inclus și poți primi încă o porție dacă nu te-ai săturat fără să se supere cineva.

În cabană este o sală de conferințe, un spatiu destul de mare, în care seara, de la ora 20.00 copiii se strâng și fac tot felul de jocuri și concursuri împreună cu un animator plătit să-i distreze pe puști. Băi, deci s-au distrat ăștia mici de ti-era ciudă! Părinții, seara stau la un vin fiert, un ceai, o ceva la bar. Barul e tot la parterul clădirii lângă sala de mese cu “împinge tava” .

Cât timp copiii merg la cursurile de schi, părinții pot să facă ce vor ei. Sunt liberi. Noi am schiat, după care am schiat pe alte pârtii, după care am mai schiat puțin și la final spre seară am schiat din nou!

Cum ajungi?

Ajungi cum poți în Lupeni. Majoritatea vin cu mașina pe care o lasă 8 zile în parcarea de la telegondolă. 120 lei, plătești la final. Urci catrafusele în telegondolă (copii sub 6 ani nu plătesc). De la telegondolă, ne-a luat șenilata cabanei (10 lei) cu toate bagajele și ne-a urcat o stradă abruptă până în fața cabanei unde am fost cazați. Strada are vreo 200 m, dar e plină de zăpadă și foarte abruptă. Ar fi fost destul de greu de tras bagajele după tine pe acolo. Poți să iei și rucsaci și trolere, nu râde nimeni de tine.

Cât costă?

Când tragi linie, pare o sumă mare. Dar dacă te uiți la toate avantajele și cele incluse, nu e chiar atât de mult. Bugetul total general pentru o familie de 4, (cu 2 copii) se duce undeva pe la 6000-6500 lei. Cu tot, cu tot inclus, cu banii de benzină până acolo, cu micile cheltuile de pe lângă cabană, cu toate telescaunele și teleschiurile cât poți tu să schiezi!

4 thoughts on “Pârtiile de schi de la Straja”

 1. Alex, hai sa bem o cafea si sa povestim despre schiat cu copii…
  Straja este, si dupa parerea mea, in top 3 in Romania. Insa, ORICE vacanta de schi in Romania nu se compara cu Austria. Iar de banii pe care-i cheltuiesti aici nu primesti nici 1/3 din cat primesti dincolo. Nu sunt genul fitos, sa caut lux, ci doar decent si curat.
  Ex. preturi sejur 7 zile (19.01-26.01.2019):
  – 585 euro/adult: cazare (demipensiune) + schi pass cu acces la 170 km partii. Cu acelasi schi pass acces la terme (seara).
  – 220 euro/copil cazare + demipensiune (> 3 ani); pana la 10 ani copiii au schi pass gratuit. Echipamentul de schi copii (clapari, schiuri, bete) – 60 euro/6 zile.
  Cu acelasi schi pass te plimbi gratuit cu autobuz intre domeniile de schi.
  Este mare diferenta ca filosofie de abordare a acestei activitati fata de cele intalnite inca in Romania. Ca turist ai un singur punct de plata (la pensiune/hotel) si pe baza schi pass-ului ai acces peste tot, la toate partiile din zona respectiva. Nu separat pe telescaun sau teleschi cum mai intalnesti inca in Rom. Cu siguranta au un sistem de decontare intre ei, furnizorii de instalatii schi, regia de transport, etc., insa ca turist nu te intereseaza acest lucru.
  Vorbim.

 2. Aparent e un pret bun Austria. Dar omu vorbeste de Tabara copiilor !!!
  Hrana, cazare, instructor de schi 6 ore pe zi… te duce la peste 1500 lei / copil.
  Daca calculam pe bucati… In Straja ski pass /zi = 100 lei.. intra si nocturna. (4 pers/zi = 400 lei). Cazare… 250/zi. Masa pt 4 pers .. 200 lei/zi (mai mananci si din brisca). Total 850 lei/zi.
  Bun… un instructor de schi iti ia cam 100 lei / ora… x 2 copii x 6 ore/zi x 8 zile…
  Nu mai pun transportul casa_straja_casa…
  Eu zic ca e ok pretul.. chiar daca e mare.
  In Austria ai iesi cam la 2300 euro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.