Politeturi la birou

Un lucru am invatat in copilarie de la americanii baptisti care venisera sa ne spuna ce scrie in Biblie: Ca inainte de toate calitatile lor, oamenii sunt pur si simplu niste oameni, nu sunt directori, nu sunt primari sau alte functii ce impun autoritate. Oamenii sunt doar oameni.

(fac o paranteza si spun ce-mi zicea un prieten ca face cand are de-a face cu cate unu care se impune exclusiv datorita pozitiei ierahice: si-l imagineaza constipat pe buda si trece peste moment cu zambetul pe buze).

Treaba asta cu oamenii sunt in primul rand oameni ca si noi, ma face sa fiu mai tolerant la anumite aspecte de comportament ale celor din jurul meu.

De exemplu, conduita la birou, spune sa nu vorbesti tare la telefon, eventual sa mergi sa vorbesti in alta parte ca sa nu-i deranjezi pe cei din acelasi open space cu tine. Corect si de bun simt. Numai ca in viata ai momente (chiar si la telefon) in care nu-ti mai pasa de faptul ca-l deranjezi pe Gigel de la citit presa sau chatuit pe mess. Ci pur si simplu te intereseaza de ce naiba incapabila aia de la banca x n-a reusit intr-o luna de zile sa-ti aprobe/dezaprobe dosarul desi le-ai dus si pe ma-sa si pe tac-su si tot ce ti-au mai cerut, iar oligofrenul ala care-ti ridica tie casa iti cere bani pentru etapa deja incheiata de o saptamana. Cand sunt mize mari, si presiuni si mai mari pe lucrurile cu adevarat importante in viata ta, cum ar fi locuinta familiei tale pe urmatorii x ani cat o sa platesti la ea, nu prea iti mai arde de politeturi. Sunt de acord si tolerant cu astfel de exteriorizari atata vreme cat ele nu devin obiceiuri constante.

O colega trece in perioada asta printr-o situatie similara. Si o inteleg si tolerez iesirile telefonice zgomotoase din cel putin 3 motive:

1. Atunci cand oamenii nu inteleg lucruri simple ai tendinta sa crezi ca daca le explici a 10-a oara ceva mai tare o sa inteleaga in cele din urma. E ca un instinct, n-ai ce-i face.

2. E sanatos sa te exteriorizezi. Esti bombardat cu o serie de informatii (de genul plata nu a putut fi efectuata, abonamentul dvs a fost suspendat-desi l-ai platit-, dosarul depus acum 2 luni se afla inca in analiza, etc) cu incarcatura negativa, daca nu le lasi sa treaca prin tine, explodand la randul tau si eliminand intr-un fel sau altul (te dai cu capu de tastatura, dai un pumn la intrerupatorul de lumina, iti zmulgi paru din cap, sau cel mai simplu urli pana ragusesti) risti ca toata incarcatura aia negativa sa dea in alte balarii gen probleme cardio vasculare, sau chiar cancer sau mai te miri ce si de unde apare. De aici, de la stres si de la nervii tinuti in tine.

3. Am fost si eu la randul meu in situatii de genul, mai mult sau mai putin asemanatoare. Fraternizez cu “suferinta” ei.

Asadar, sa-i toleram pe cei mai stresati de langa noi, si sa-i indemnam la relaxare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.