Am refăcut 3 topoare

Pentru că n-aveam ce face între Crăciun și Anul Nou am dat o tură prin Leroy-Merlin. Cum nici bani nu mai aveam de Fiskars sau alte SF-uri am cumpărat chestiile astea ieftine cu 5 lei bucata, pentru că știam că am mai multe jumătăți care zac prin magazie. Așa mi-am făcut de lucru.

Ăsta e un topor pe care l-am cumpărat din târg de la Călugăreni de la faimoșii țigani fabricanți de faimoasele topoare țigănești.  Prețul e cam la fel ca cel din magazinele de bricolaj pentru gama de mediu sper jos. Diferența e că oțelul din ele e praf și pulbere. A ajuns așa după nici 3 zile de spart butuci de lemne. De obicei, un topor mă ținea cam un sezon, adică vreo 10 tone de lemne sparte. Asta a fost cel mai prost dintre toate topoarele pe care le-am ținut în mână.


Cozile de lemna le-am șlefuit cu flexul ca să obțin grosimea dorită. La cea din firbă am procedat cam la fel cu aia din lemn. I-am pus ceva lipici și o pană. Mie nu prea îmi place cum vibrează coada aia din plastic, dar e ok să fie acolo de rezervă.

Cel mai bun e toporul din mijloc. E mai greu decât cel de deasupra, coada ceva mai lungă, are o cădere mai grea. E genul de topor pe care te poți baza când dai de greu. Coada a intrat bine pentru că e un cap de topor care a fost gândit pentru coadă de lemn. Spre deosebire de cel de deasupra.

Oțelul la toporul ăsta de mai jos, este unul superb. E un cap de topor care a avut coadă de fibră de sticlă. A spart mulți butuci mari, desi el era unul mic. O toporișcă. Acum i-am pus o coadă mai lungă și l-am ascuțit puțin. Pentru că a avut coadă de fibră, gaura este mai îngustă așa că nu știu cât va ține coada de lemn la grosimea aia. Dar deocamdată intră frumos în lemn, ca-n brânză și se simte bine în mână. E ușor, dar are o cădere bună datorită cozii mai lungi decât cea inițială.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.