România nu se va schimba în timpul vieții noastre

Fie o acceptați așa cum e, cu ritmul foarte lent de schimbare, fie vă retrageți fiecare în bula lui, fie plecați. Altă variantă nu prea este. Puteți uita de mitul personalității salvatoare. Nici cu Cioloș, nici cu USR nici cu nimeni, România nu va înflori peste noapte. Ar fi nevoie de minim 10 ani cu oameni relativ normali în fruntea țării ca să vedem o brumă de schimbare în bine pe ici pe colo. Infim de puțin, dar măcar nu am continua să ne afundăm în rahat în fiecare an.

Mergeam dimineață cu mașina într-o coloană care abia se deplasa. Un nene, de pe trotuar ne face semn să  oprim ca să intre pe stradă. M-am gândit că vrea să traverseze un bulevard cu 8  benzi ca nebunu. Așa că am lăsat selecția naturală să-și facă treaba.

DAR NU el dorea să ridice de pe stradă un capac de roată. Oprise pe trotuar mașina și cumva în procesul ăsta îi cazuse un capac de plastic de la una din roți. S-a dus, l-a ridicat, s-a întors pe trotuar, s-a uitat la el (zic în sinea mea, “băi ce om cumsecade!”), dar de fapt omul cumsecade l-a aruncat mai încolo, într-un morman de zăpadă la baza unui stâlp, chiar lângă o altă mașină parcată. Și m-am gândit “Ce nesimțit!”

Mai avansez câtiva metri! Din mașina parcată lângă stâlp, unde aruncase ăla capacul de plastic, iese un alt nene. Se uită și el la capacul de plastic din zăpadă, se întoarce către cel care-l aruncase și-i zice ceva de genul:

“Dar nu puteai domne să-l arunci la gunoi, uite coșu de gunoi mai încolo!” Zic în sinea , uite că binele învinge! “Vinovatul” care se pregătea să se urce în mășina lui, ezită puțin, parțial intimidat de apostrofarea concetățeanului, dar decide în final că are alte treburi mai importante. “Cetățeanul vigilent” încuie și el mașina și își vede de treaba lui.

Doar capacul de plastic, spart, murdar și singur, rămâne abandonat și uitat în mormanul murdar de zăpadă de la baza stâlpului. Coloana se pune în mișcare, viața merge mai departe, România merge mai departe, lumea se duce mai departe. O să ne transformăm cu toții în plastic și vom trăi fericiți mii de ani!

Puteam să opresc coloana din spate să mă dau jos și să iau capacul? Poate, nu știu! Poate am ratat ocazia să schimb puțin România sau poate România nu se poate schimba!

3 thoughts on “România nu se va schimba în timpul vieții noastre”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.