Roșii coapte în luna mai? Pe frigul ăsta?

Mă uitam pe un grup d’ăsta de grădinari cum se tot laudă fiecare cu roșiilor lor gata coapte și cum se discută despre preț, despre chimicale și  în general despre lupta de a ieși primul pe piață la preț cât mai mare.

Să vă zic zic și experiența mea. Anul ăsta am pus să fac răsaduri de roșii. Și le-am plantat prin februarie în casă. Ulterior le-am scos în solar.  Cred că în solar am pus vreo 2 soiuri, alea care erau cele mai evoluate ca răsaduri. Solaru n-a fost unul grozav, dar era okish, își făcea treaba. Nu l-am încălzit ce-i drept. Pământul e amestecat cu bălegar de vacă încă de toamna trecută.

Aș zice eu condiții cât de cât bune. Ce-ar mai putea fi îmbunătățit sunt: solar încălzit și poate un soi mai timpuriu. Astea ar fi de bază. Restul sunt fine tuning care nu fac diferența.

Cu toate astea roșiile mele arată cam așa:

Adică sunt gogonele.

Or fi soiuri și mai timpurii decât astea, poate că solarul încălzit face diferența, nu zic nu. Dar eu cred că sunt foarte mulți “țărani” românași care dau la greu cu chimicale în goana lor după profit.

Și nu dorința de a avea profit e de condamnat aici, ci faptul că urmărești asta cu prețul sănătății (vieții?) celor cărora vrei să le dai ceva de mâncare. Mă întreb dacă oamenii ăștia, seara pun capul liniștiți pe pernă.

 

8 thoughts on “Roșii coapte în luna mai? Pe frigul ăsta?”

  1. eu sunt grădinar de balcon închis, că stau la bloc. pun doar usturoi şi ardei iute.
    iar ardeiul iute, ca şi roşiile, acolo de unde vine e plantă perenă. am două tufe care au deja trei ani. dacă nu te deranjează să faci polenizarea manual, fructifică şi în martie.

  2. Matcasii(locuitorii comunei Matca-Galati) nu mananca prima cultura aproape niciodata, ci doar o vand. Ghiciti de ce nu mananca.

  3. azi am ocolit piata si am cumparat rosii olandeze din supermarket (erau si turcesti dar nu am incredere)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.