Aflu că Samsung a lansat două modele noi de smartphone: Galaxy S7 și Galaxy S7 edge. De vreo 3-4 ani nu mai citesc specificațiile telefoanelor pe care le cumpăr pentru că sunt genul de consumator care folosește chestiile basic și nu investește în telefoane din varii motive. În ultimii +3 ani am luat doar telefoanele oferite la prelungirile de abonamente +plus c€va simbolic să nu fie ultimul jaf. De ce? pentru că nu folosesc sau nu mă impresionează toate zecile alea de mici diferențe între modele care fac prețul să sară nejustificat de mult și pentru că lucrurile astea basic pe care le folosesc la telefoane, oricum sunt din ce în ce mai bune la orice model.
Ei bine, de data asta Samsung are cel puțin două chestii aparent banale, dar care mie îmi fac cu ochiul. Două chestii simple și utile pentru mine, chestii peste care n-am mai dat de la Gorilla Glass încoace.
– Este rezistent la apă și praf.
Samsung promite că noile sale smartphone-uri sunt rezistente la apă și praf, în standardul IP68. Cufundat în apă rezistă 30 de minute – spun oficialii coreeni.
De ce mi-e utilă chestia asta? Dau un exemplu. Într-o vară udam grădina. Umpleam cu apă șanțurile unde erau sădite roșiile. M-am aplecat să rup o buruiană și telefonul mi-a căzut din buzunar fix în mocirla aia. Am avut noroc. L-am ridicat repede și a scăpat, dar puteam să nu-l văd și să stea acolo 30 de minute, de exemplu. Apoi, pe chiuveta din baie l-am uitat deaproximativ 258 de ori, când meșteresc prin curte invariabil îmi umplu hainele de praf și tot așa. Viața la țară e mai grea și ai nevoie de chestii rezistente!
– Face poze mai bune la întuneric.
Rezoluția la Galaxy S7 a scăzut la 12 pixeli față de 16 cât are Galaxy S6 (ceea ce, să recunoaștem, nu prea contează), iar Samsung spune că a îmbunătățit semnificativ camera (cu diafragmă f/1.7), lucru care se va vedea mai ales la fotografiile făcute în lumină scăzută.
Prin reducerea rezoluției, dar păstrarea dimensiunii senzorului, fiecare pixel a devenit mai mare și poate colecta mai multă lumină.
Am cel puțin 28 de situații în care n-am făcut poze pentru că era lumina slabă. Mai ales în sezonul rece când esti destul de activ pe timp de întuneric.
Ar mai fi câteva chestii legate de baterie: de exemplu' faptul că are o baterie mai mare care se încarcă mai repede, ceea ce normal ar duce la încărcări mai rare, pe de o parte, însă pe de altă parte funcția Always-On Display s-ar putea să combată avantajul ăsta. Nu știu încă, vom vedea cum e. Altfel, prezentarea oficială și alte detalii găsiți aici.