Se apropie culesul viei. Cum pregătesc eu butoiul!

Decizia a fost luată la începutul anului. Vom face vinul acasă! Adică strugurii oltenești de la moșie vor fi transportați la Măgurele – HQ, unde vor suferi diverse procese până când vor atinge Nirvana!

În acest sens, au fost transportate diverse utilaje indispensabile evenimentelor ce vor avea loc. Unul din aceste utilaje este butoiul din lemn de stejar.

Deși era gata spălat încă de anul trecut, el va trece totuși prin niște antrenamente înainte de a fi aruncat în cursa oficială. 

Prima probă a fost umplerea cu apă. După ce am mai bătut puțin cercurile, ca să fim siguri, l-am umplut cu apă, l-am spălat de praf și l-am lăsat așa puțin să se umfle. Vreo 2 zile. S-a umflat, e ok, stă apa-n el, nu curge, nu fâsăie, nu nimic. Golim apa și repaos!

A doua probă va fi spălatul cu ceai. Într-un tuci mare pus pe priostrii, facem niște ceai din diverse plante cum ar fi: Pelin, mentă, măturică, mușețel, frunze de nuc, frunze de gutui, busuioc, sunătoare. Și mai stă așa 2 zile. Apoil îl golim și-l lăsăm să se zvinte bine încă 1-2 zile.

A 3-a probă are loc înainte cu 2-3 zile de cules. E cea cu fum. Ardem niște baghete d’alea de pucioasă care fac fum. Le legăm cu o sărmă, le dăm foc și le băgăm în butoi. După ce ard sau după ce se umple butoiul de fum, punem dopul. Îl lăsăm așa câteva ore după care scoatem dopu și punem butoiu la aerisit la umbră sau în beci. E important ca această operațiune să se facă atunci când butoiul este uscat pe dinăuntru. Altfel doaga prinde miros de sulf ce va fi transmis vinului și asta nu e bine!

4 thoughts on “Se apropie culesul viei. Cum pregătesc eu butoiul!”

  1. De ce nu lasi butoiul “murdar”? Adica cu resturi de vin in el? Asa nici nu se usca nici nu se dezvolta mucegaiuri si alte cele. Il speli bine si il afumi inainte de cules.

      1. Vinul se face otet, dar e bun de pus la borhot pentru palinca. Daca il tii astupat, si butoiul e etans nu are cum sa faca floare, e mult prea mult alcool in aer. Preferabil butoiul sa fie tinut in pivnita, nu la caldura.

  2. ai mei au vândut via anul ăsta, vie în care am crescut. cred că va fi primul an din viaţă în care nu voi lua parte la activitatea respectivă 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.