Situația la zi a răsadurilor #2

Undeva pe la jumătatea lunii februarie am pus o parte din răsaduri (roșiile) și salatele cam la o săptămână după. Roșiile în general se simt binișor. Am mai multe soiuri, unele sunt mai firave, altele mai teapene.

Secretul pare a fi transplantarea. Mutarea din alveole mici în altele mai mari. Sau le poți sădi la grămadă și apoi să la rasădeți fir cu fir. La volume mici merge, dar la scară mai mare, nu prea. Ideea la transplantare e să le acoperi mai mult tulpinița cu pământ ca să se îngroașe puțin săfie mai țeapănă. E un fel de stopare “forțată” a “creșterii” plantei pentru a deveni mai riguroasă. Adică nu cred că e tocmai ok să o lași să se dezvolte în condiții “ideale” din prima, ci s-o forțezi să pună ceva “mușchi” pe ea înainte să iasă în grădină.

Curtis, și alții fac altceva, care cred ca are același efect și e pe același principiu: după sădire, acuperă tăvița respectivă cu ceva, lețin puțin presate 2-3-4 zile. În timpul ăsta sămânța încolțește și încearcă să iasă la iveală, dar se lovește de un obstacol, iar resursele ei sunt concentrate în efortul ăsta de a ieși la suprafață, iar planta devine astfel mai puternică.După 3-4 zile, când solul este eliberat, plăntuța e deja puternică.

(n-o luați de bună, asta e doar teoria mea din capul meu fără nici un fel de pregătire de specialitate alta decât botanica din școala generală și genetica din liceu).

No, bun. Situația e cam așa:

Aici nimic. Trebuia să iasă niște ardei iuți. Pauză. Posibil ca semințele să fi fost prea vechi. Le-am primit de la cineva acum multe luni de zile. Le mai țin puțin.


 

KALE. Kale se simte foarte bine. Tulpină riguroasă, sunt țepene, le mai intorc la 2 zile ca se strâmbă după lumină.

 

Roșiile: în general se simt bine. Pe unele le-am transplantat din alveole mici în altele mai mari și se simt ceva mai bine. Altele sunt cam înalte și subțiri, dar sperăm ca după transplantare să se simtă și ele mai bine.

 

 

 

 

Aici sunt niște roșii care deocamdată refuză să iasă.Una singură pare mai răsărită! 🙂 Nu știu ce-am greșit, dar mai avem răbdare!

 

 

 

Salata: Deși se simte bine, cred c-ar fi trebuit transplantată mai repede. Nu-i nimic, o vom face mâine. Ideea e să o ajutăm să-și îngroașe tulpina, așa că la răsădire o vom îngropa mai mult decât e acum și sperăm ca frunzele să se dezvolte frumos.

 

1 thought on “Situația la zi a răsadurilor #2”

  1. Pingback: Grădina - final de aprilie 2018 (update la vița de vie) | haivas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.