Tocmai ce-am aflat și eu ce e aia GABA, citind articolul ăsta share-uit de Vali. Pe foarte scurt GABA (gamma-aminobutyric acid) este un neurotransmițător specific sistemului central nervos al vertebratelor mature, care reduce stresul. Se pare că a face mișcare ajută GABA să-și facă treaba. Chiar și 10 minute de mișcare, în week-end, declanșează relaxarea și reduce stresul.
Altfel, din articolul de mai sus, reținem 10 obiceiuri ale oamenilor de succes (în sensul social acceptat al cuvântului):
- Se deconectează – checked
- Minimizează treburile casnice (le distribuie pe parcursul săptămânii) – mai am de lucrat la asta 🙂
- Contemplează la poza de ansamblu și la forțele care conturează industria în care activează – checked
- Fac mișcare – puțin și neregulat
- Își urmăresc o pasiune – eu doar cu gândul
- Petrec timp cu familia – checked
- Își programează micro aventuri – nu prea. Au fost două luna asta, dar pur întâmplător.
- Se trezesc la aceeași oră -checked
- Își păstrează diminețile pentru ei înșiși – parțial
- Se pregătesc pentru săptămâna următoare – nop
Bun, acum ziceți voi cât de succes sunteți? 🙂
În altă ordine de idei, personal, împărtășesc alt mod de a pune problema vis-a vis de felul în care lucrăm. Iar asta are legătură cu faptul că ar trebui să ne gestionăm energia de care dispunem într-o zi, mai degrabă, decât timpul. Stilul de lucru din secolul 21, în țările dezvoltate, munca asta de birou, fac apel mai mult la efortul intelectual, creativ, decât la cel fizic, de aceea timpul e mai puțin relevant. Structura de tipul 8 ore muncă, 8 ore relaxare, 8 ore somn, ni se trage de la dl. Ford care a fost primul care a implementat-o odată cu dublarea salariilor muncitorilor și care la vremea respectivă a dat roade, dublându-i profitul în primii 2 ani. Dar altfel ea nu are cine știe ce raționament psiho-științific. Creierul nostru, se pare că funcționează pe cicluri de 90/20 minute:
Așa că în loc să ne gândim ce am putea rezolva în 8 ore, ar trebui să ne gândim ce am putea rezolva într-o repriză de 90 minute de concentrare. Și ar mai fi și treaba cu morning person, evening person și multe altele despre care vom vorbi în episodul următor.