Știți de ce sunt scumpe legumele bio?

Pentru că sunt puține. Se fac mai încet, mai greu decât cele “încurajate” cu chimicale. Și oamenii sunt lacomi. Atât!

Mergeam acum ceva timp prin sat cu bicicleta și mă uitam la grădinile consătenilor. Unul din ei era în grădină la muncă într-un “lan” de ceapă verde. Tot arunca cu ceva  dintr-un lighean peste, repet, ceapa verde. Păreau a fi niște bobițe albe. Nu bag mână-n foc, dar cred că era azot. În cel mai bun caz. Sau poate era altceva, ecologic și nu știu eu.

Ideea e alta: era ceapă verde, o chestie care crește aproximativ oriunde, oricum, chiar dacă uiți de ea. Și crește repede. Și e relativ ieftină. De ce să dai cu ceva  peste ea? Ca să ce? Să fie mai mare, să crească mai repede, să otrăvești mai mult pământul și alți oameni?

Mi se pare incredibilă ignoranța unor oameni care s-au ocupat din tată-n fiu cu grădinăritul. Pur și simplu nu le pasă, dacă e pentru vânzare, nu contează. Dau cu orice le promite marfă aspectuasă.

Încă odată mi se confirmă ipoteza că oamenii din domeniul ăsta fie nu le pasă de marfa lor și de cei care le-o cumpără, fie nu știu ce tâmpenii pot să producă și ce daune pot produce.

3 thoughts on “Știți de ce sunt scumpe legumele bio?”

  1. eu cred ca mai degraba marea majoritate nu intelege ce face, pur si simplu se bucura ca produce mai mult.

  2. Nici nu stiu, nici, mai grav, nu vor sa afle, nu le pasa. Bine, n-or fi toti asa, dar cam toti cei pe care ii stiu asa sunt. Fac aceeasi monocultura an de an pe aceeasi parcela si apoi incearca sa combata distrugerea pe care o provoaca in sol cu mai multa distrugere. Lipsa de educatie, meh. Mai important e sa te tii tu de ce faci, ca faci bine.

    In plus, de obicei, azotatul ala nu este in forma chimica necesara plantei, din ce inteleg eu. Contine nu stiu cat azot, bla bla, dar nu este azotul in forma pe care o produc bacteriile din sol si pe care o dau plantelor.

  3. Din punctul meu de vedere problemele sunt:
    1. Lipsa educatiei – nici unul dintre oamenii care fac asta nu au cautat vreodata informatii despre cum sa produca mai mult/ieftin/sustenabil. Si daca a cautat, a vazut probabil ca necesita investitii si nu a stat sa faca un calcul. Si daca l-a facut, cel mai probabil s-a lovit de urmatoarea problema:
    2. Pretul mic – legumele in Romania sunt ieftine. Mult prea ieftine. Tin minte ca, in sezon, cumparam vinete de la tara cu 1 leu/kg. E absurd de ieftin. Nu imi imaginez cum poti sa faci un business in conditiile astea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.