Test polizor de ascuțit cuțite

Mi-am dorit de multă vreme un polizor de ascuțit cuțite. Motorul în sine, mașinăria nu sunt foarte scumpe, nu sunt mare jmecherie de inventie a tehnicii, de aceea nici nu sunt foarte scumpe, însă niciodată n-a ajuns pe primele locuri ca prioritate în lista de cheltuieli. Și am stat așa cu ascuțit topoare, cuțite și alte unelte cu flexul. Operațiune cam periculoasă și pe care n-o puteam executa singur.

Rugăciunile mi-au fost ascultate și colegul de bricolaj s-a milostivit și mi-a făcut cadou acest polizor pentru că lui nu-i mai trebuia. (să trăiască șefu’ 100 de ani fără Re.Ca.)

Așa că l-am luat la testat. Prima dată am încercat cu toporul:

 

 

Apoi am trecut și la cuțite.

 

Aparatul în sine este foarte bun din punctul meu de vedere. Pot ascuți cuțite, topoare, săpa, cazmaua săpăliga și alte unelte. Însă pentru a obține maximul de eficiența de la ea, este nevoie să schimb piatra și glasspapirul ala în funcție de nevoi. Așa cum e acum, e ok să ascuți topoare și unelte de grădină, chestii mai brute, mai mari. Pentru cuțite de bucătărie și chestii de finețe e nevoie de alta piatră care poate fi mai scumpă decât mașinăria în sine și de alta granulație la glasspapir.

Ce-am observat din ascuțirea a vreo 20-30 de cuțite? Faptul că toate sunt foarte diferite. Unele s-au ascuțit mai bine decât altele, cel mai probabil datorită compoziției diferite a materialului.

E mult mai ușor să nimerești unghiul după care dai forma tăișului decât în varianta cu piatră la liber însă și-n cazul ăsta ar fi util un sistem, mecanism care să te ajute să ai același unghi de fiecare dată.

Altfel, Me&Bobby McGee, varianta Pink sau Jannis?

 

1 thought on “Test polizor de ascuțit cuțite”

  1. Foarte tare unealta. Pentru un tais si mai fin, recomand ca dupa ce le dai pe polizor, sa le dai si pe o piatra cu granulatie de 2000/5000 (in functie de cat de “imperfecta” a iesit lama). Pietre gasesti la magazinele de bucatarie, dar la preturi destul de mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.