The future of houses… sau o casă high-tech

         Dacă ar fi sa-mi fac din nou o casă, probabil că aș face-o în stilul celei de mai jos. Mi-aș face o casă high-tech, dar nu în sensul în care ar avea wireless, 3 telecomenzi sau cont pe facebook. Nu asta înseamnă casă high-tech.
        O casă construită inteligent înseamnă în primul rând să fie friendly cu mediul și inteligentă din punct de vedere energetic. Adică, ferestre mari, lumină naturală din belșug, lemn mult, fundație pe bușteni, panouri fotovoltaice, chestiile tehnice îngropate în pământ pentru economie de spațiu, hota să fie conectată la un schimbător de caldură ce recuperează căldura aburilor și o împinge în sistemul de încălzire, apa de ploaie e colectată și folosită la spălat, o eoliana și nu în ultimul rând modularitatea casei. Adică, dacă ai 5 copii, poți să adaugi încă 2 astfel de module sau câte vrei. Lista probabil poate continua.
       Alte date: suprafata cu tot cu terasa este de 90mp. Modulul cel mai mic are undeva la 48mp utili. Prețul (din cate am vazut pe facebook), ar fi de 30.000€, inventatorii ei fiind membri ai Fundației Iustin Capră. Are tot felul de accesorii ca piscina, debarcader, sauna. Yahtul nu e inclus. Alte detalii tehnice
         Bun, destul cu lauda. Să trecem în revistă și minusurile pe care le văd eu:
                         1- Izolația fonică la interior. Adică între diferitele încaperi ale casei. Nu știu cum e la casa asta în realitate, dar presupun doar ca nu e cea mai bună. Ok, asta e o dambla de-a mea și probabil de-a altora.
                         2- Se văieta cineva de înălțime… Mi-am dat seama de chestia cu înălțimea, când am plecat din casa mea și am văzut alte case. Cei 50-70 cm în plus de la podea la tavan contează al naibii de mult. Înălțimea îți dă într-adevăr o senzație (nobilă) anume. E frumoasă, dar costă, atât ca investiție inițială, cât și ca întreținere ulterioară. Iar noi nu trăim exact în lumea în care să nu ne uităm la costuri. Deci punctul ăsta e cu dus-întors, dar judecând ca design, să zicem că e un minus.
                     3- Casa pare gândită pentru un anumit tip de oameni cu un anumit stil de viață. Eu o văd fie pentru cupluri tinere, cu venituri peste medii, cu joburi/business-uri în mediul urban și fără copii, fie pentru cupluri, trecuți bine de 45 de ani, care au scăpat cumva de grija copiilor și se pregătesc pentru o bătrânețe liniștită în casa visurilor vieții lor de pe malul lacului unde-și cheamă ocazional prietenii rămași, la un cogniac bun.
               Ce vreau să spun, este că privind pozele, (varianta mică, modulul simplu) sentimentul meu este că n-a fost gândită de/pentru părinți. Dar e doar un sentiment, care probabil s-ar schimba dacă aș vedea casa live sau variantele duble.

              Un articol mai detaliat găsiți la Adela și mai multe detalii și poze aici

poze via Adela Pârvu si Soleta.ro

6 thoughts on “The future of houses… sau o casă high-tech”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.