Brusc și pe neașteptate a venit clipa să primenesc puțin terasele de la intrările în casă. Am început cu cea mai mică, dinspre nord, acoperită. Betonul inițial se mâncase de când am dat într-o iarnă cu sare. Nu mai mergea să pun gresia direct peste el, chiar dacă inițial era foarte nivelat și bine făcut.
Contextul e următorul: terasa e un dreptunghi, pe partea de nord. E închisă, însă vijeliile bagă zăpadă totuși. Poate și ploile uneori. Cert este că am nevoie ca apa să se scurgă de pe terasă afară. Cel mai simplu a fost să dau panta spre cele 2 trepte. Dar nu e suficient! Nu vroiam ca apa să stea nici pe lângă zidul casei și nici pe marginea terasei (care e închisă cu lemn și apa nu i-ar face prea bine.)
Deci cumva, panta de scurgere ar avea o secțiune de V și înclinată spre trepte. Teoretic și grosso-modo eu cred ca mi-a ieșit. Vom vedea la final după ce pun și gresia.
Revenind la șapă
Aveam 2 opțiuni:
- să torn șapă autonivelantă și iese totul perfect drept și fin. Iar panta o dau din gresie și adeziv.
- să torn șapă normală și încerc să-i dau o pantă așa cum am nevoie și peste ea vin cu gresia în mod normal.
Am ales a 2-a variantă. Am cumpărat o șapă umedă, gata preparată pe care doar am amestecat-o cu apă și am turnaț-o ca atare.
Aveți nevoie de o mistrie (pieptăne), un cancioc, betonieră (dacă aveți, eu n-am avut și am făcut la lopată), roabă sau o găleată, un boloboc ȘI cel mai important ceea ce se numeste nivelă sau un nivel sau dreptar poate să fie orice lemn, plastic, metal ușor, ca un fel de linie, de boloboc, dar care să aibă o muchie dreaptă. Cu muchia aia nivelați materialul și-i dați panta pe care o vreți unde vreți. Foarte important este să folosiți mișcări scurte repetate (asemenea unui tremurat, vibrat) ca și când ai vrea să bătătoriți materialul. Veți vedea că se așează mai bine și apa iese puțin la suprafață. Asta vă ajută să dați panta pe care o doriți.
La exterior nu se toarna sapa. Nu rezista la inghet-dezghet si peste ceva vreme tot o sa se macine/distruga. Betonul ala s-a macinat pentru ca nu avea destul ciment in el (adica era o clasa prea slaba).
La celelalte terase, daca cumva nu le-ai facut deja, daca ai posibilitatea, fa-ti singur acasa amestecul. Cauta pe net reteta pentru o clasa de beton minim C20/25 (ideal C25/30). S-ar putea sa iesi mai ieftin la materiale dar mai scump la manopera.
S-a măcinat de la sare. Exact in locul unde am dat cu sare. In rest, nu. A fost beton de la stație destul de ok.Tu zici sa pun gresia direct pe beton? fără șapă? Nu stiu ce sa zic. Am pus șapă de exterior totuși.
Tocmai, de la sare si de la inghet-dezghet se poate distruge betonul. Clasa minima care rezista la aceste atacuri este C25/30.
Daca lasi terasele nefinisate, adica nu pui gresie peste, ai nevoie de un beton de clasa mai mare, nicidecum de sapa, care este un material care slab calitativ, indiferent daca e de interior sau exterior, care are rolul de a nivela suprafetele, nicidecum de a le proteja.
Daca pui gresie peste terase, atunci poti pune o sapa de exterior (care probabil contine mai mult ciment decat cea de interior), dar trebuie sa ai grija sa rostuiesti bine gresia sa nu ai infiltratii.
De acord cu ce zici aici!
Salut! Ne poti spune cum se comporta sapa dupa un 1 an de zile si mai ales cat de multumit ai fost de sapa de la Impact. Vreau sa fac si eu acelasi lucru doar ca mi se pare pretul suspect de ieftin comparat cu concurenta la Sapa Impact.
Salut! Aici, la terasa asta mică, n-am nimic de reprosat. Am pus gresie și aia a fost. O singură placă de gresie are puțin joc, dar asta pt ca n-am pus-o eu bine. În rest, nu-mi dau seama ce e dedesupt. Cert e că n-am nimic de reproșat. Nu bate, nu troncăne! 🙂 În schimb la terasa mare, am turnat șapă și am lasat-o așa că n-am avut timp sa pun și gresie. Și cred că n-am udat-o suficient sau ceva am facut gresit cand am turnat-o că a crăpat în câteva locuri. Dar nici acolo nu stiu dacă materialul e de vină sau executia. Probabil execuția, era pe sud și cam bătea soarele în ea. Nu e nimic grav, pot să pun gresie sau piatră liniștit peste ea!