Cu excepția unor lucruri făcute pe anumite dimensiuni, chestii customizabile care altfel costă o avere, de foarte multe ori proiectele DIY sunt o păcăleală privite prin prisma timp/bani/eficiență.Mai ales atunci când faci lucruri pentru un business, când urmărești un profit dintr-un proiect mai mare, DIY e o păcăleală. Judecând prin prisma unei mici afaceri, sunt situații când e mai bine să cumperi diverse chestii decât să le faci sau să le meșterești tu însuți din troacele pe care le ai la dispoziție.
Cel mai mare avantaj al proiectelor DIY, pe care-l văd eu, este faptul că rezolvi problema atunci, exact când apare și uneori la a 10-a parte din costuri. Chiar dacă nu ai cea mai bună soluție, sau poate nici cea mai ieftină, dar ți-ai rezolvat problema singur și poți merge mai departe.
La un moment dat aveam nevoie să întind niște pământ prin curte. Nimeni nu a vrut jobul ăsta. Nu găseam zilieri decenți, buldo era și scump și cam mare și disponibil peste 50 de ani, așa că a trebuit să iau la lopată două basculante de pământ, destul de tare și greu. A durat câteva zile, timp în care mi-am rupt spatele, iar spre final pentru că nu mai aveam nici timp, nici chef, am găsit un om cu osu tare care a terminat treaba mult mai repede decât mine, pt că era toată ziua acolo, asta făcea, putea să facă asta de dimineață până seara. Dacă l-aș fi găsit de la început treaba ar fi mers mult mai repede la un preț decent.
Recent glumeam cu un selfie stick făcut dintr-o presă de lemn, mai mult în joacă. După care a devenit interesantă ideea, doar că nu era ce trebuie. Pentru 29 lei nu meritau toate căzăturile telefonului și restul inconvenientelor. Si exemplele pot continua.
Asta nu înseamnă că DIY, nu e o idee bună, doar că trebuie să cântărești foarte bine ceea ce vrei să faci cu mâna ta prin prisma banilor, timpului, calității. Curtis cred că zice mai bine povestea asta!