Viata la tara – Telejurnalu' in direct

“Cu televizorul, ati mintit poporul”. Era o lozinca pe la inceputul anilor ’90, daca nu ma insel. V-o amintiti? Ei bine, e inca valabila.

De mai bine de un an jumate, nu ma mai uit la TV si trebuie sa recunosc ca sunt putin pe langa “realitatea” pe care ti-o confera acest “sfant” obicei.

Norocul meu e cu vecinul Marinica, cel care intre doua fofilari de la treburile gospodaresti si dusul vacilor la pascut, mai poposeste pe la noi, mai ales daca ne gasim de treaba prin curte. El e genul de om care crede tot ce vede la televizor. E rodul clasei puturosilor  muncitoare comuniste tarzii, fost sudor calificat si refuzator al nenumarate ocazii post-decembriste de a se imbogatii. In schimb ii place “the easy life”. Vara, sta cam toata ziua pe camp cu vacile, si din cand in cand mai pune osu la cate o treaba. Cu toate astea, el e boieru’, insa am o vaga impresie ca vine fi-so puternic din pate. Despre el intr-un episod viitor.

Sa revin… El ne aduce noua stirile: ce mai scrie in presa gen Libertatea sau ce-au mai zis “astia la televizor”.

Si mie imi place uneori sa-l atat:

” Ce mai zici mare sef? Ce se mai aude? Care e treaba?”

“Ce sa zic… numai e de trait ma. Gata… n-ai vazut ce-a zis astia ca vine sfarsitu’ lumii, ca astrele nu stiu-cum… nu mai,… gata, s-a terminat.”

sau

“…daca nu le marea la astia pensiile, ieseau cu tancurili (si face ochii mari, gesticuland din maini), ba.. erau pregatiti ma, gata sa iasa… ce… nu mai merge tata asa… iesea in strada cu tancurili.”

“Baaaaa… ai vazut ma?!… si-a facut Diaconescu partid, Partidul Poporului sau nu stiu cum. Gata ma, i-a terminat p’astia. Toti e cu el. Toata Oltenia si aia in partea-ilalta… e gata, i-a terminat sa vezi. Asculta la mine aci ce zic…”

Uneori devine melancolic…

“… am avut viata frumoasa ma… Cand eram ‘colo la fabrica aia de lichior, venea studentele alea moldovence in practica… mama ce faceam p’acolo pe banda aia, le dadeam lichior d’ala, se dezbrca… pfaaa distractie ma, ce sa mai…”

alteori ma lauda:

“…ma aveti viata frumoasa ma voi acili-sea, aer curat, taiati lemne, liniste… nu ca la bloc… ce ma?! mie-mi spui! Asta e viata ma…”

catre nevasta-mea:

“ma io cred ca l-ai cautat mult pana sa-l gasesti. Pai am vazut: cum a venit acasa, nici n-a mancat, sa bea si el o bere, direct la munca… ma gandeam, ba ce om, sa nu bea si el o bere asa dupa servici.”

odata mi-a zis: “…ma, imi place de tine, ca n-ai stare…”

Da, asta-i Marinica-al nostru. O figura de om, sursa noastra de stiri de ultima ora. Cea mai noua e de aseara cum ca cica Nutu Camataru (care daca nu stiati are lei in cusca si cum era vreo fata d’asta de le ducea la produs, care comenta la el, o arunca la lei, “de vie ma“), deci el se lupta cu unu, nu stie cum ii zice, pentru taxa de protectie in centru istoric.

Pam-pam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.