Vin vremuri ciudate lipsite de repere

O știre trecută aproape neobservată (cum sunt probabil 98% din știri) m-a pus pe gânduri sumbre legat de viitor și mai ales de educația ăstora mici:

 Până în 2020, crearea unei „realităţi contrafăcute“, sau a unui conţinut fals, condusă de IA, va depăşi capacitatea IA de a o detecta, stimulând neîncrederea digitală. IA şi sistemele de învăţare automată (machine lear­ning) de astăzi pot clasifica conţinutul imaginilor mai rapid şi mai consistent decât omul.

Gartner avertizează că, până la sfârşitul anului 2018, un videoclip contrafăcut folosit într-un context satiric va genera o dezbatere publică acceptată ca reală de una sau ambele părţi ale spectrului politic. În 2019, numărul proiectelor comerciale pentru a detecta ştirile false va creşte de 10 ori.

Partea tristă e că nu e doar Inteligența Artificială e de vină. Peste tot în lume, satira asta și trolling-ul și toate chestiile asociate lor, au mers deja prea departe și continuă să meargă, probabil până când ne vom face praf cu tot cu IA sau ajutați de ea, până când vom ajunge ca-n Idiocracy de unde greu ne vom mai putea ridica, if ever.

În contextul ăsta provocarea de business și pentru viitor sunt instrumente, soluții de apărare a adevărurilor esențiale. De ex. cum îi explici cu mâinile goale, unuia convins că Terra e plată, faptul că de fapt Pământul e rotund? Sau ca-n filmu-l ăla, faptul că plantele cresc dacă le uzi cu apă, nu cu lichidu verde magic? Deci pentru viitor, apărarea redutelor esențiale ale cunoașterii umane, va fi un business. De nișă.

1 thought on “Vin vremuri ciudate lipsite de repere”

  1. Cred ca saptamana trecuta, la un articol despre vaccinuri, cred, aparuse comment-ul unuia cum ca pana in prezent nu s-a demonstrat stiintific existenta germenilor/virusilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.