În ultima parte a poveștii legate de Free Miorița și campania Lumină pentru România, desfășurată la Blata Roșie din județul Botoșani, aș vrea să dau câteva detalii tehnice legat de sistemul pe care l-am instalat la fiecare casă, pentru a avea o imagine clară.
Așadar, sistemul pe care l-am instalat a fost compus din (scuzați limbajul de lemn, dar nu sunt electrician, vorbesc precum restul lumii) :
– 1 panou de 250w/h (pe timp optim)
– 1 tablou de siguranțe. Am pus 2 siguranțe: 1 pe alimentarea de la panou, si alta pe traseul de lumină.
– 1 regulator de încărcare de 30A (daca-mi amintesc bine)
– 1 acumulator deep-cycle, pe gel, de 100Ah.
– 1 invertor cu sinusoidă modificată de 600W.
– mai multe "lămpi" pe leduri (în funcție de mărimea și nr. încăperilor) la 12V, fiecare lampă având un consum de 18W. Am pus lumină și în casă și afară și la grajdiuri și unde mai avea omul nevoie. Nu șitu câți lumeni avea o lampa, dar așa din ochi eu estimez undeva la 400-600 lumeni, alb rece.
– un prelungitor cu 3 surse.
– toate firele le-am trecut prin copex ignifug, și acolo unde podul era populat, l-am trecut prin copex metalic să nu-l roadă șoarecii.
Familiile cu copii au primit în plus câte un TV Samsung (fabricat în România), un DVD player și 1,2 DVD-uri cu desene animate Disney. Toți banii necesari derulării campaniei au fost dați de Dedeman. Curentul din prize la un asemenea sistem nu e mult, dar le permite să:
– aibă lumină oriunde am pus lampă pe leduri, chiar și în zilele înorate
– să-și încarce telefonul oricând, fără să mai meargă în satul vecin pentru asta.
– să încarce o lanternă, acumulatori etc.
– să pună un radio
– să se uite "o leacă" la TV.
– să folosească un laptop etc. În general consumatori mici.
Poate nu pare mult, dar numai dacă ne gândim că un telefon încărcat tot timpul poate însemna o ambulanță venită la timp, tot e suficient încât să merite efortul.