În 2017 n-ai voie să te scuzi cu “eu îmi fac treaba și atât”

     Am impresia că am mai scris pe tema asta, dar simt nevoia să o fac din nou. Tot degeaba! Am întâlnit oameni care spun așa: "băi, eu mi-am făcut treaba, merit să fiu plătit". Deși aparent corectă teza asta, eu nu cred că-n secolul XXI, atitudinea asta te va duce prea departe. Ba dimpotrivă, aș zice, e riscantă!

     Da, e ok să ne facem fiecare treaba bine, dar în momentul în care de ex. te angajezi la o firmă să tragi linii drepte pe hârtie, n-ai voie să nu te întrebi la ce naiba folosesc, cine are nevoie de liniile alea și de ce! Cu ce duc ele omenirea mai departe, ce nevoie satisfac și alte întrebări d'astea de bun simț. Chiar dacă tu ești un simplu "sclav pe plantație", n-ai voie să nu întrebi, să nu înțelegi the bigger picture. Exact cunoașterea asta ar trebui să fie unul din argumentele luării deciziei de a te angaja acolo sau nu, printre multe altele desigur. Judecata ar fi cam așa:

" Băi, ăștia au nevoie de cineva să tragă linii drepte pe hârtie, pe care le vând statului ca să facă el nimic cu ele. Bun, jobul e ok, bine plătit, dar eu îmi fac un credit pentru casă pe 20-30 de ani. Firma asta va mai vinde și atunci linii drepte statului? Ce face statul cu ele? La ce folosesc în final? 

     Eu cred că omul secolului XXI, fie el și simplu trăgător de linii drepte, trebuie să aibă o viziune pe termen mai lung, să aibă cât de cât un plan. Așa trebuie să gândească, să-și pună astfel de întrebări care se învață în manualul de economie din clasa 11-a. Deci nu e mare filosofie, nu sunt logaritmi sau integrale cu 2 necunoscute. Sunt întrebări de bun simț, pe care n-ai voie să nu ți le pui, zic eu.

     Bun, o să ziceți, dar sunt unii care n-au nici un plan. Corect, sunt oameni, tineri, care nu știu ce vor de la viața lor (o altă anomalie a sistemului de educație), dar cu atât mai mult, ar trebui să-și pună mai multe întrebări, în cazul ăsta: "Băi ce naiba să fac, mă risc 2-3-5 ani la distrușii ăștia și apoi plec în lume? E salariu atât de mare? Unde pot să plec peste 3-5 ani de la ășția? Ce spun la următorul înterviu, c-am contribuit la ce? Nu știu domne' e u mi-am făcut treaba de rotiță în sistem!

Repet, există atitudinea asta, dar nu cred că e una câștigătoare, nu e una care să te ducă mai departe, din nici un punct de vedere!

      Da, unii oameni cu școli, nu înțeleg schema asta simplă de mai jos!

foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.