De ce am ales brad artificial

De ce am ales brad artificial

     Știu, nici mie nu-mi vine să cred că am făcut asta, dar am făcut-o încă de anul trecut și mă simt foarte bine! Toată copilăria am avut brad natural. Miros, ace, nebunie. (într-un an am nimerit un brad, nu molid, și ăla nu mirosea deloc… pfff dezamăgire, dar arăta superb).

     Bun, deci am ales de vreo 2 ani brad artifcial, 1,80m o frumusețe. Are ace și d'alea rotunde de molid și d'alea de brad turtite, ba chiar are și ace lungi de pin. Și ceea ce n-o să aveți voi în bradul vostru natural, sunt conurile. Da, bradul meu artificial are conuri, care pot sta în jos sau în sus. 🙂 Beat that! 🙂 Ok hai să trecem așa cu listă:

Avantaje brad artificial:

 – Îl ai acolo. În casă. Nu trebuie să alergi după el în fiecare an, să cauți, să-l alegi, etc. Știi exact unde l-ai pus.

– E la fel de superb în fiecare an.La fel de des, cu multe rămurele de nu se vede prin ele. Are forma aia de brad, triunghiular așa cum ne-au învățat desenele animate.

– nu trebuie să cioplești "cotorul" sau să tai vârful dacă e prea înalt.

– nu trebuie să mături acele care inevitabil cad din ziua în care-l pui.

– nu te înțeapă la împodobire/montare

Dezavantaje brad artificial

– nu miroase a brad în casă

– e fake. (e un simbol, aș zice eu)

– spatiu de depozitare. (în apartamentele comuniste poate fi o problemă)

– investiție inițială (mai) mare.

Avantaje brad natural

– miroase a brad în casă

– preț anual mai mic

– nu e nevoie de spațiu de depozitare în casă

Dezavantaje brad natural

– trebuie să alergi după el în fiecare an.

– set-up ul e mai complicat.(cioplit, tăiat vărf etc)

– face mizerie (cad acele din prima zi)

– Se usucă destul de repede

– Ce faci cu el "după"? în găleata de gunoi nu intră, pe toboganu de gunoi nu are loc. E un efort în plus!

     Bun și acum marea dilemă: care dintre cele doua variante e mai ecologică, mai prietenoasă cu mediul?

     Artificial –  procesul de fabricație este clar unul poluant. Fier și plastic. În contra partidă, întrebarea ar fi de câți brazi ar fi nevoie ca să "spele" poluarea asta? Era pe undeva o cifră care exprima cantitatea de CO2 pe care o absoarbe un brad pe durata vieții lui. Nu mai caut cifrele astea, dar eu cred că-și scoate pârleala. Adică producția unui brad artificial emană atâta "poluare" cât poate absorbi unul natural în toată viață lui. Dar cu un brad artificial nu salvezi doar unul natural, ci vreo 3-4-5. Depinde câți ani îl ții, cât de bine îl păstrezi, cât de bine se menține el.

     Natural –  Lemnul în general este o resursă regenerabilă.dacă e gândită în perspectivă. Deci teoretic,  existența pepinierelor n-ar trebui să fie o problemă. Bradul ăla e plantat pentru asta. E un business. Nu se intervine în procesul împaduririi sau despăduririi.  Dar nu poți să nu te întrebi cum ar fi dacă pepinierele astea ar fi lăsate să se dezvolte ca păduri naturale.

Cei în ghiveci sunt un mit! Marea lor majoritate nu supraviețuiesc! Am avut vreo 3. Toți au murit mai devreme sau mai tâziu. Chiar și cei aclimatizați, luati din pepinieră. Poate o să mai încerc. Vom vedea!

En fin!

Cam așa arată o pepinieră de brazi de Crăciun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.