Cancanismul pe bloguri

          Poate e feed-ul meu de vină, poate chiar așa se întâmplă, dar mie mi se pare că sunt din ce în ce mai dese titlurile cancanistice. Modelul nu e nou. Se ia o categorie de oameni (șoferi, taximetriști, bicicliști, pietoni, barboși, corporatiști, călători cu metroul, etc.) orice categorie, după care se porcăie vadimescianește și se așteaptă reacții, comentarii, înjurături, păreri, buzz. De aici avem trafic, clicuri, bani.

Știți la ce mă refer. La titluri de genul."Bicicliștii sunt nesimțiți, proști și trec pe roșu", "Taximetriștii sunt cocalari nespălați", "Bucureștenii sunt niște jegoși" și tot așa.

           Și-i înțeleg pe cei care trăiesc sau vor să trăiască din scris. Fac pe dracu-n patru să se scoată. Să mai pună un banner, să mai prindă un contract. Nu pot să mă supăr pe ei. Dar întrebarea mea este până când? Strategia asta e escaladantă, trebuie să dai din ce în ce mai rău în din ce în ce mai mulți. Nu poți să stagnezi pentru că lumea se plictisește și pleacă. Pe de altă parte nimănui nu-i pică bine când e înjurat (direct sau indirect) azi râzi că înjură taximetriștii și n-ai nici o treabă, dar mâine te poate înjura pe tine și nu mai e la fel de amuzant.

Și dacă bloggerul cancanist îi ia pe toți la rând, încet, încet or să plece toți că nu le place. Și-n plus, stilul ăsta prindea prin 2007, acum oamenii s-au mai săturat. Vor altceva. Util.

           De vină cred că e spiritul de turmă, frica, lipsa asumării răspunderii, cultura ascunderii într-o mulțime, cultivată de comuniști timp de 50 de ani. Oamenilor le place să se ascundă într-o tabără d'asta câștigătoare și să-i lovească pe ăia care sunt deja la puși la pământ de autorul textului. Degeaba se mai ivește câte unul în comentarii, și-o fură. Doar dacă nu sunt cumva sunt mai mulți și-i dau o lecție autorului cum a pățit-o Vlad pe facebook când făcea mișto de homeopatie. "Mă să știi că la mine a funcționat", " De 3 ani fetele mele nu știu ce e aia gripă de când le dau tratament homeopatic." Și multe comentarii de genul ăsta. A tăcut mâlc și bine a făcut. Erau cititorii lui, "prietenii" lui pe facebook. 

         Mi se pare trist că oamenilor nu le plac titlurile normale: "Unii bicicliști trec uneori pe roșu", "Există taximetriști transpirați care put", "Într-un cartier din București oamenilor le place să stea în gunoaie", și tot așa.Trebuie judecat fiecare caz în parte. Când o să învățăm chestia asta, o să fie ceva mai bine pentru toată lumea, pe toate planurile.

 

4 thoughts on “Cancanismul pe bloguri”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.