Cât de mult rentează panourile photovoltaice?

Cât de mult rentează panourile photovoltaice?

Un băiat a făcut niște calcule pe o perioadă de 5 ani de când  și-a instalat panourile. Concluziile, oarecum știute, dar e bine că cineva le întărește:

1- factura la curent continua să crească (în medie cu 8% pe an în cazul lui)

2- panourile continuă să se ieftinească într-un ritm mult mai rapid decât creșterea prețului la energia din rețea.

3- la un sistem de panouri on grid, compania te poate taxa cum vrea.De ex. daca versi curent la ei in rețea, ei îți pot pune preț special per kw. în lipsa unor reglementări dedicate.

4- Timpul până la break-even este din ce în ce mai scurt.

În cazul meu e mai complicat, intru-cât am un sistem off-grid, ceva mai scump decât cel ongrid din povestea de mai sus. Ultima dată când am făcut un calcul d’ăsta îmi dădea vreo 15 ani. Să vedem

În 5 ani am băgat cam 5000€ în sistem, adică vreo 22500 lei (aproximativ).

Aud de la prieteni că pe lună plătesc (la o casă asemănătoare) cam 200lei/lună*12*5=12000 lei în 5 ani. De unde am putea deduce că îți scoți învestiția în mai puțin de 10 ani.

5 thoughts on “Cât de mult rentează panourile photovoltaice?

 1. Problema cea mai mare in Romania e data de randament, care in cele mai multe zone e intre 15% si 25% din capacitatea totala instalata. Nici pe aici pe la noi in Baleares nu e un randament de 100% pentru ca noi cu vreo 350 de zile senine/an in medie reusim sa scoatem cam 75% de randament ceea ce totusi, comparativ cu Romania e foarte bine.
  Cu cat ai randament mai mic cu atat perioada de amortizare a investitiei creste.
  0  0
 2. Din punctul meu de vedere, panourile fotovoltaice se renteaza doar la consum foarte mare de curent, poti sa-ti instalezi singur panourile si astfel reusesti sa economisesti niste bani frumusei, cu care poti sa-ti cumperi mai multe panouri sau sa-i pastrezi pentru cheltuieli de mentenanta. Este necesar sa se spele la o perioada de timp pentru a indeparta praful si mizeria.
  0  0
 3. Orice miscare ce iti asigura independenta fata de statul roman e binevenita. Si te face sa te simti mai bine dupa 🙂
  0  0
  1. Absolut. Doar la faza asta cu energia, plătești în grade de confort.Daca vrei acelasi confort si siguranță a energiei ca la retea, trebuie sa faci un mega sistem. Adica bani!
   0   0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com