Câte ceva despre becuri la 12V

Pentru că am un sistem off-grid care-mi produce energia electrică necesară casei, am decis azi să abordez problema iluminatului. Am toată casa iluminată la curent continuu, cu leduri la 12V. Am avut leduri la 12V timp de 1 an. De o săptămână am trecut tot sistemul la 24V. Am înseriat 2 becuri de 12V  la fiecare "dulie" (prin dulie îneleg locul unde ies 2 fire din perete și trebuie să pui un corp de iluminat.) Ma joritatea le am pe pereții verticali. Am un singur loc unde lumina "pică" din tavan. O să vedeți de ce e asta important.

De-a lungul ultimului an, am testat câteva feluri de becuri cu led la 12 V. Majoriatatea au fost ok la 12V. Când am trecut la 24V, au început să apară diferențele, ba chiar unele din ele s-au ars. Diferențele aparute la unele (deși erau același tip, cu aceleași caracteristici tehnice) constau în faptul că unul se aprindea mai tare decât celălalt, (nu mereu același, mai făceau schimb), iar eu am interpretat asta prin prisma calității, ('exactității") execuției lor. Nici unul nu iese la fel cu celălalt, cum nici o baterie nu e la fel una cu alta prin prisma procesului de fabricație.

Becuri la 12V

Becuri la 12V_1

La ce m-am uitat când am cumpărat becuri la 12V:

Leduri la 12V_3

– Lumeni.  Se pare că standardul este stabilit de a măsura fluxul luminos în lumeni (nu, lucși sau altceva). Astfel la 12V am găsit becuri de la 150 lumeni până la 800 sau 1000 lumeni. Majoritatea pe care le am sunt în jur de 290, 390 lumeni.

– Consum: Watt-i/Amperi. Becurile pe care le am eu consumă între 3W și 6.5 W. Eficiența s-ar măsura în Lumeni/w, media fiind undeva în jur de 80 lumeni/1W. Detalii. Poți deasemenea să te uiți și la amperi, mili amperi, mA, mai exact. Eu am 8 baterii de câte 180 A. Un bec d'ăsta consumă cam 35mA.

– Temperatura. Găsisem undeva că acolo unde casa are pereți albi (deschisi la culoare) și podea maro (închisă la culoare) cel mai pretabil e albul Cald. Pentru interior incerc să am alb cald peste tot, sau cel mult neutru. E mult mai sănătos, mai apropiat de lumina naturală a soarelui. Albul rece, îl pun afară. Temperatura se măsoară in Kelvin (K) și e afișat pe bec. Avem în poza de mai jos, alb cald vs alb neutru.Albul cald sunt cele mai portocalii. Cu cât galbenul ledurilor e mai deschis, cu atât lumina e mai rece, mai albastră.

 

Leduri la 12V_2

 

– Unghiul Majoritatea "duliilor" le am pe peretii verticali, iar unghiul de disperie al luminii e important. În cazul meu, orientez ledurile să bată în tavan/perete și de acolo să se reflecte lumina. Ceea ce vă sfătuiesc și pe voi. La leduri dacă te uiți în ele, vezi pete, pete, de lumina vreo 20 de secunde dup'aia. Deci e bine să nu te uiți direct în led.

– Preț. Prețul lor variază de la 15 lei până la +100 lei cele mari de 1000 lumeni. Eu am luat becuri între 18 și 50 lei. în funcție de cum am avut nevoie să luminez diferite spatii. De ex. la intrare , în antreu, sau pe casa scării, am pus  câte 2 leduri de 3W, pentru că n-am nevoie de mai multă lumină. Și așa e prea multă, dar n-am găsit mai mici.

Cum spuneam mai sus, toate becurile au mers ok la 12V timp de 1 an cât le-am folosit. De 2 saptămâni am trecut pe 24V și am inseriat câte 2 becuri la 12V.  Și am început să văd diferentele între ele. Câteva s-au ars în prima săptămână.

 

LEXMAN – e o marcă de care n-am mai auzit, dar de care sunt destul de mulțumit. Ledul de mai  jos, s-a comportat excelent, înseriate ambele luminează la fel, nu se încălzesc prea tare și par solide. Modelul de mai jos e focalizat, are un unghi destul de mic, dar pentru antreu e ok.

Leduri la 12V_3

Leduri la 12V_4

 

– Optonica – Au funcționat bine cât au stat la 12V, înseriate la 24, au început să se ardă. Mi s-au ars vreo 4.

Leduri la 12V_5 Leduri la 12V_6

 

– Toshiba – Dacă nu mă înșel aici am un Toshiba. Excelente și ele, fac treaba promisă, nu se încălzesc, sunt grele solide, par bine făcute. Eu am unele mici de vreo 150LM pe care le-am pus în camera tehnică.

Leduri la 12V_7

 

– Philips. Foarte mulțumit și de Philips atât la 12V cât și înseriat cu altul diferit de el, de alta marca. Se împacă bine, tot in genul toshiba este, greu, bine făcut, cu radiator extern, nun se încălzește nici el prea tare. Dar mai scumpicel la preț.Leduri la 12V_8

– Din nou Lexman, dar alt model. Până acum este modelul de care sunt cel mai încântat prin prisma raportului calitate, preț, lumină.

20160522_080310

Leduri la 12V_9

Gledux, un no name dacă mă intrebi pe mine, n-are trecut pe el prea multe date. Luminează, e ok, își face treaba, dar la 4W cred că e cam slab. L-am pus și pe ăsta undeva stingher, parcă cu Philips împerecheat. E foarte ușor și se încinge destul de tare. Asta cred că ține de calitatea aluminiului, aliajului din care e făcut radiatorul.

Leduri la 12V_10

Leduri la 12V_11

EGLO, n-am auzit de marca asta până n-am făcut poza. La 12v au funcționat și ele bine. Înseriate, se aprinde doar unul. Pe rând, depinde care "întră" primul. Celălalt stă stins complet. O să le schimb, nu le las așa.

Leduri la 12V_12 Leduri la 12V_13

– Lexman alt model de lexman, cu vreo 450 Lm, și ele destul de ok, dar a trebuit să le mai schimb între ele până le-am găsit perechea.

Leduri la 12V_14

Leduri la 12V_16

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.