1 – plantați pe sol nativ îmbogățindu-l cu compost sau materie organică, în loc de paturi ridicate umplute cu sol cumpărat. Asta e valabil pentru majoritatea teritoriului din România. Dacă ești undeva cu sol sărac sau cu pietre, da. Atunci faci paturi ridicate cu sol cumpărat sau adus din pădure.
2- testează-ți solul la un laborator specializat. Asta e puțin probabil să o facă cineva în România pentru că solul e în general roditor și românii știu ei mai bine. Eu n-am testat solul din punct de vedere al nutrienților pentru plante, nu pentru că aș ști mai bine, dar nu e ochestie care să-mi fie la îndemână și nici atâț de importantă încât să merite banii sau efortul. Însă am urmărit și am încercat să păstrez un echilibru între acizi și baze.
3 – cultivați plante perene. Plantezi odată și culegi în fiecare an timp de X ani. E destul de ieftin!
4 – faceți-vă compostul singuri. Adunați orice materie organică și băgați-o la compost. Eu adun îngrășământul de la găini și pun iarba pe care o tund în grădină. Astfel nu cheltui prea mult cu mentenanța solului.
5- Mulcirea sau acoperirea, protejarea solului cu materie organică: frunze, iarba, lemne, bețe, așchii, talaș, rumeguș. Astfel solul rămâne umed în adâncime, uzi mai rar și se îmbogățește cu nutrienții necesari.