Cum faci o prispă (pridvor/cerdac/tindă/balcon)

     Colegul Vali m-a rugat să scriu un tutorial despre asta după ce-a văzut pozele cu ce-am meșterit în week-end. Facem șefu’, se poate!  Bun. Ca să-ți faci o prispă ai nevoie de: o casă, un circular electric de tăiat lemne sau un fierăstrău de mână bun, lemne, negrese, bormașină cu baterii, chit de lemn, șpaclu, un flex+rolă de șlefuit (un fel de disc pe care se atasează prin metoda scai un alt disc rotund din glasspapir), pensulă, baiț, lac.

ce-ți trebuie pentru a face o prispă

Să le luăm pe rând.

O casă: Aici fiecare se descurcă cum poate.

De tăiat: poți tăia și cu circularul electric (e bine să ai o pânza cu dinții mai mici decât cea cu care vine circularul default din magazin. De obicei aia e pentru taieturi mai brute, lasă așchii la finalul tăieturii) și cu un fierăstrău de mână. Oricum ai tăia, n-o să-ți iasă drept, dar asta se rezolvă.

Lemne: pentru proiectul ăsta eu am folosit atât lemne noi (dușumea), cât și niște dulapi de lemn recuperați de la o pergolă pe care am dat-o jos și pe care i-am recondiționat și i-am folosit pentru “mâna curentă” (partea aia de sus pe care pui berea și te sprijini cu coatele). Dușumea frumoasă finisată găsim în Hornbach, Bricostore, Leroy Merlin, la diverse lungimi, de obicei 3 sau 4 m. Eu am luat 3 pachete la 3 m. (80 lei pachetu si acoperă 1.8 mp.)

20151004_182503

Asta de mai jos e o bucată de dulap, cam 15cm lățime și 5cm grosime, pe care am recuperat-o de la o pergolă, cum spuneam, și pe care am recondiționat-o folosind flexul și jmilgherul (glasspapirul). Exista o rolă pe care o pui în locul pânzei de la flex și pe care lipești un glasspapir rotund, în formă de disc. E sub un leu bucata. Dacă faci operațiunea asta o să te umpli de un praf fin. Toate firele de păr de pe tine vor fi albe. Ai nevoie de mască la nas. Eu mi-am legat o eșarfă că nu se mai putea fără nimic.

20151004_182137

Chestiunea la dușumele este să vă uitați fie la ele, fie la desenul de pe etichetă, la forma secțiunii. Unele sunt în unghi drept, altele au colțul teșit. Diferența constă în design, efectul la cele cu colț drept fiind că nu prea se vede unde se termină una și unde începe alta, iar la cele cu colțul teșit se observă clar linia de demarcare între scânduri. Important e să nu le amestecați. Dacă aveți totuși și d’alea și d’alea din greșeală, le puneți alternativ: una d’aia, una d’aia.

20151004_182539

Vă mai trebuie niște șipci subțirele cu care să acoperiți marginile alea despre care vă spuneam că n-o să le tăiați drepte. Detaliile de genul ăsta fac toată diferență: colțurile și liniile drepte. Șipcile pot avea și ele o margine cu un model simplist sau pot fi în unghi drept simple. Dar să fie subțirele. Cu cât spațiul unde sunt folosite e mai mare (exterior, living, etc) cu atât ele pot fi mai groase. Dacă e vorba de o cameră mică, să fie mai subțiri.

Negrese: Eu sunt fan negrese. Rezolvă aproape orice problemă. Și partea cea mai bună la ele este că se scot ușor. Dacă ai greșit ceva, poți remedia. Așa arată negresele pentru lemn. Au filetul mai “adânc” și spirala mai rară.

20151004_182104

Bormașină cam are toată lumea. Pentru negrese una simplă cu baterii e suficientă. Capătul magnetic e de vis. Chiar te ajută.

Chit de lemn: am luat unul gata preparat (sunt și altele care trebuie amestecate). Ăsta e bun pentru a acoperi imperfecțiunile prea mari cum ar fi crăpături, urme lăsate de noduri în lemn sau găuri de la utilizări mai vechi. E bine să le astupi să nu intre apa la lemn, că-i grăbește sfârșitul.

20151004_182251

20151004_182345

SECRETUL:  Tot secretul la lucru cu lemnul este următorul: Să știi diferența între baiț simplu și baiț cu lac (2în1). Eu folosesc de obicei și de acum înainte numai baiț simplu (de diverse nuanțe, wenge, nuc, mahon, etc) peste care vin cu lac transparent. DE CE? pentru că în felul ăsta pot pastra modelul natural al lemnului, doar așa se vede fibra lemnului, nodurile și tot paternul ăla pseudo repetitiv plăcut ochiului.

Solutiile 2în1 acoperă lemnul complet. Ca o vopsea. Am dat eu pe gard și acum regret. N-am știut. Probabil unora le place așa.

Bun, mai departe scrie-n carte.

1. Faci un cadru din niște șipci pe care le pui orizontal în locul unde vrei să faci marginea prispei, fie se prinde între stâlpi sau dacă n-ai, pui unii. Cu colțare și negrese. Tai dușumeaua aia din Hornbach la înălțimea pe care o vrei, cam 1m înălțime e ok.

2. Apoi prinzi fiecare bucată, vertical de cadrul (orizontal) astfel încât cadrul să rămână în spate, pe interior. Și-i dai negrese cu bormașina. Una câte una.Una sus, una jos. Dacă vrei mai pui și o șipcă la mijloc, dar la 1m înălțime nu e nevoie neapărat.

3. Apoi prinzi mâna curentă. Cu colțare de stălpi eventual o poti prinde și de capătul dusumelei cu niște negrese mai lungi sau holșuruburi mai lungi, dacă mâna curentă e prea groasă. Lasă-i marginea să depășească nivelul scăndurilor de dușumea, ca un fel de blat, de bar, etc.

4. Șlefuiești daca ai de finisat ceva, acoperi cu chit alb găurile, crăpăturile și ce mai e. Dai iar cu jmilgher peste unde ai pus chit să rămână finisat frumos și fin ca pielea…

5. Pe partea de la vedere pui șipcile alea subțiri pe margini, jos și sus, daca ai ceva de acoperit pui și-n lateral, dar în special să acoperi capetele pe care nu le-ai tăiat drept sau alte imperfecțiuni. Le dai negrese cu grijă să nu se crape. Dacă sunt subtiri, dai mai înainte o gaură cu burghiul. Astfel lemnul nu se crapă chiar daca e subțire. Daca-i dai direct negrese, se va crapa sau chiar rupe.

6. Dai cu baiț. Prima mâna. Te uiți și-ți place. Apoi mai dăi o mâna de baiț. Îți va plăcea mai mult. Lași să se usuce. Se usucă repede. În 30 min.

7. Apoi cureți frumos cu pensula de vopsit orice fir de praf, nisip  sau alte chestii și dai cu lac transparent. Pt exterior poti folosi și Palux că n-ai probleme de miros. La interior folosește un lac normal. Lacul transparent e cu atât mai bun, cu cât e mai vâscos. Sigur, n-o să vezi asta prin cutie. Eu am folosit și mi-au plăcut: Lacul de la Pallux, Lac Nature de la Danke și încă un lac pe care scria că e pentru yahturi. Cu ăla am dat pe masa din living și e super ok.

La final îți iei o bere și te uiti o oră la ce-ai făcut.

Prispă

Cerdac

Pridvor

prispa

Tags:

12 thoughts on “Cum faci o prispă (pridvor/cerdac/tindă/balcon)”

    1. M-am gândit la asta, dar pe de altă parte pe acolo ar intra cantități impresionante de zăpadă. Deci mi-am asumat riscul înlocuirii la un nr. de ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.