Sistemul este unul cu închis cu 2 schimbătoare de căldură. În cuvinte omenești, schimbător de căldura înseamnă că transferul de căldură se face prin contact direct (inducție, dacă nu greșesc). Iată cum funcționează:
În interiorul unui tub există o țeavă de cupru (și ăsta de mai multe feluri). la un capăt e închisă, astupată, la celălalt capât are un moțoțoi, un bulb mai gros, deasemenea tot din cupru, închis și el. În interiorul acestei țevi se pun diverse soluții, unele firme pun apă simplă și bagă țeava într-un tub vidat, altele pun un amestec de alcool cu apa și pun țeava într-un tub nevidat sau diverse combinații de tipul ăsta cu diverse soluții.
Rolul tubului de sticlă e să atragă cât mai multă energie solară, astfel, solutia din interiorul țevii de cupru ajunge la punctul de fierbere. Și scopul e ca asta să se întâmple la temperaturi cât mai joase, deci cu cât mai puțin soare disponibil. Vaporii din interiorul țevii se duc în sus, în mod natural până ajung în gâlma aia din capăt care va sta întotdeauna în sus. De aici și cerința ca panourile astea să aibă o înclinație de peste 30 de grade.
Guguloiul de cupru din capăt se încinde și el este în contact cu altă țeavă de cupru, prin care trece antigel. Antigelul preia căldura de la guguloi. Prin răcire, (pentru că au predat căldura antigelului și antigelul predă răceala guguloiului) vaporii soluției din interiorul țevii din interiorului tubului se depun pe pereți și alunecă natural, din nou, la baza țevii de cupru unde se adună iar lichid. Care iar fierbe de la căldura solară și tot așa. Asta se întâmplă în înteriorul țevii de cupru cu guguloi, din interiorul unui tub d’ăla de sticlă.
Revenind la contactul dintre guguloi și țeava prin care trece antigel. Antigelul încălzit, merge mai departe pe circuit și ajunge în serpentina dinăuntrul boilerului. Acolo se răcește lăsând căldura în apa din interiorul boilerului care ușor-ușor se încălzește. Apoi antigelul astfel răcit o ia din nou în sus pe circuit spre acoperiș pentru a intra în contact direct din nou cu guguloaiele de cupru încinse. Și fenomenul se repetă până se încălzește apa din boiler. (Antigelul e împins de o pompă, nu face circuitul ăsta în mod natural).
Când apa din boiler se încălzește la X grade cât îi setezi tu acolo, controlerul probabil oprește circulația antigelului sau o încetineșteDe exemplu vara când e foarte cald și mult soare. Excesul de căldură iese printr-o supapă automată de siguranță. (partea asta doar o bănuiesc că se întâmplă așa, n-am văzut-o nicăieri explicată.) De aceea unele sistem au opțiunea de a roti tuburile de scticlă cu partea de jos în sus, iar pe partea de jos au niște protecții, un fel de staniol mai jmecher lipit de ele, care resping razele soarelui când e prea cald ca să nu se supra solicite sistemul. Treaba asta o poți face manual, primăvara sau automat- desi n-am văzut astfel de sistem, dar s-ar putea face. Iar toamna, le răsucești invers să capteze cât mai mult soare.
Acest feature e foarte ușor de făcut de tine, diy. Există în comerț, izolatori cu folie de aluminiu, de tip ducktape și poți face singur treaba asta, fără să dai 1000 de lei în plus pe tuburi de “ultimă generație”