Cum sa fii parinte

Iata 10 reguli puse la un loc de parintii a 6 copii. Cum reusesc ei?

1- Invatati-va copiii sa fie self suficient. Sa stranga dupa ei, sa manance singuri sa se spele sa-si spele vasele, sa-si faca ordine in camera etc. Va dura ceva pana sa-i inveti toate astea, insa efortul merita.

2- Invatati-i pe cei mai mari sa-i ajute pe cei mai mici. Daca aveti mai multi copii asta e o regula de aur. Copii mari ii pot ajuta pe cei mici cu orice, invantand in acelasi timp responsabilitatea.

3- Invatati-i sa-si rezolve problemele. E mai bine sa stie cum sa rezolve singuri probleme, decat sa memoreze date/fapte sau diverse skill-uri. Daca stiu asta, pot invata orice pentru a-si rezolva problemele.

4- Aratati-le cum sa fie pasionati de ceea ce fac. Puteti face asta facand cu ei diverse proiecte in care este ceva ce va pasioneaza pe voi. Copiii invata foarte multe privind si imitand. Iata un exemplu de astfel de proiect.

5- Juca-ti-va cu ei afara, fiti activi. E cel mai bun mod de a le arata cat de mult ii iubiti.

6- Nu le supra incarcati programul cu tot felul de cursuri, lectii si 530 de activitati. Au nevoie de timpul lor sa decida singuri ce fac cu el.

7- Nu-i supra protejati interzicandu-le orice mic gest care i-ar putea rani catusi de putin. Da-ti-le putina libertate, e ok sa-si juleasca putin genunchiul si alte chestii de genul asta. Rezervati-va timp pentru voi facand altceva si mai lasati copiii in pace din cand in cand.

8- Dansati. Viata fara dans e plictisitoare. Ascultati muzica tare, faceti o nebunie.

9- Cititi cu ei si de fata cu ei. Copiii adora cartile mai ales daca le cititi impreuna cu ei.

10- Fiti curiosi, puneti multe intrebari. Copiii sunt prin natura lor curiosi si pun milioane de intrebari pentru ca toate sunt noi pentru ei. De ce e cerul albastru? De ce-si schimba frunzele culoarea? Nu le dati simple raspunsuri, ci incercati sa le aratati cum sa cerceteze si sa caute raspunsul.

Articolul original il gasiti aici, traducerea si adaptarea-mi apartin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.