Am fost la moșie chipurile să tai via. În realitate, n-am făcut nici jumătate din vie, dar am învățat câte ceva de la un unchi bătrân, de vreo 92 de ani.
La noi la Comănița, tăiatul la via producătoare n-are nici o legătură cu tăiatul celei altoite. Iată câteva idei:
1- Înainte de toate, la fiecare tulpină de vie, trebuie să te orientezi. Adică te lași așa puțin pe spate și te uiți ce joarde ai. Cam care-i treaba și analizezi în ansamblu!
2- Tai tot ce e uscat. Unii o iau de la vârf spre bază și taie până dau de verde. Adică scurtează joarda până acolo unde ea e verde, vie! Dacă e mai mare și are câtiva ochi, o lași de rod. Dacă e verde mai jos, o lași de cep și tai după al doi-lea ochi. Ăsta e un stil.
3- Altfel, se lasă 2-3 cepi la fiecare butaș. Cepii sunt joarde tinere, de preferat să pornească cât mai de jos, cât mai aproape de rădăcină. Le lași 2 ochi (ochii, sunt mugurii care o să dea primăvara) și tai. Deci la fiecare butaș, lași 1-2-3 cepi, în functie de cum te orientezi.

4- Apoi cauți să lași joarde de rod, cele care fac rod în anul respectiv. Astea trebuie să fie joarde viguroase, dar nu bătrâne, nu din cele care au dat rod anu trecut. Cum faci diferența? Păi cele care au dat rod anu trecut sunt mai lemnoase, mai tari, uneori au și o coajă uscată pe ele care se exfoliază pe alocuri. Din astea lași cam 2 joarde la fiecare butaș. Maxim 3. Pot să aibă 4-5 ochi. Astea o să dea rod!
5- RESTUL se taie.
6- Mai ții cont și de faptul că e de preferat să tai joardele care cresc în drum, ideea fiind să le lași pe cele care pleacă spre sârme pentru a face loc pentru restul lucrărilor. (săpat, copilit)
Situații de excepție
1- O situație de excepție este asta când dintr-o joardă se bifurcă două alte joarde asemănătoare. Ce faci? Pe care o tai? Păi o tai pe aia uscată. Dacă sunt ambele uscate, le tai pe amândouă tot mai jos până dai de lemn verde. Dacă sunt ambele verzi, o tai pe aia mai bătrână și o lași pe aia mai tânără!
La noi se zice, că “o lași pe asta de cârlan și o tai pe aia veche.”


2- o altă situație de excepție este când nu ai din ce să lași cepi. Dacă toate joardele sunt uscate, cum am gasit eu destul de mult anul ăsta, atunci tai tot până jos la rădăcină. Astfel nu vei face rod de la butașul ăla anul ăsta, dar pregătești și speri să dea joarde anul ăsta care vor da rod anul viitor!