Am dat o tură prin Măgurele

      Duminică după-amiază am plecat tot familionul să ne plimbăm cu bicicletele prin Măgurele. Și am mers prin locuri prin care nu mai trecusem niciodată, locuri relativ aproape de centrul orașului, dar cumva, mai "în spate", unde nu se vede de la traseul coloanei oficiale. Și am mers pe toate străzile și străduțele posibile în special în zona din "spatele" străzii Mărășești.

     Am văzut zeci, de case pe dumuri neasfaltate, unele fără gaze, câteva fără curent, dar marea majoritate fără drum și canalizare. Și nu vorbesc despre case bătrânești, uitate la margine de sat, ci de case mari, noi, scumpe, îngrijite înăuntru, dar cu infrastructură zob. Ăsta e rezultatul a zeci de ani de urbanism făcut cu creier de găină, de nepăsare, de sistem defect bazat pe șpăgi, de sistem care a înfrânat dezvoltarea unui oraș ce putea fi unul dintre cele mai faine din Ilfov. Și asta e doar o parte din Măgurele, o parte aflată la 5 minute de centrul orașului. Nu mai vorbim de satele anexate din jur. Acolo e jale mare și va fi mult timp de acum încolo dacă nu se schimbă abordarea.

     Mă uitam la cartierele astea și nu pot să nu mă întreb. BĂI FRATE, CÂT DE GREU E MĂ, SĂ SAPI UN ȘANȚ PRIN CARE SĂ PUI APĂ/CANAL ȘI SĂ ASFLATEZI UN DRUM. CÂÂÂT DE GREU? ÎN SECOLUL 21? DE CÂȚI ANI E NEVOIE?

      Și mai ales, de ce să mai stai pe gânduri dacă sau când să faci chestia asta? După al II-lea război mondial, primul lucru pe care l-au făcut nemții după ce și-au scuturat molozul din păr, a fost infrastructura: apă, canal, drumuri. Romanii, acum 2000 de ani, făceau același lucru pe unde ajungeau (printre altele), dar noi, ceva mai "deștepți" după 2000 de ani de evoluție a civilizației umane, știm mai bine și stabilim "priorități", stăm cu mocirla la picioare în orașul cu cel mai puternic laser din lume. Mi se pare ireal!

(Maps e mult rămas în urmă, cam prin 2012-2013, străzile alea paralele sunt acum pline de case, una lângă alta, dar ele au rămas la stadiul de "drum între tarlale")

 

Măgurele

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.