De ce LASER-ul de la Măgurele nu-i ajută pe localnici

     Ipoteza că "ELI-NP", poreclit mai departe "LASER-ul" de la IFIN-HH e benefic pentru locuitorii din Măgurele e una falsă. Investiția asta pe care n-a atras-o nimeni, ci a fost decisă în altă lume, nu-i ajută deloc pe locuitorii orașului, în principiu, pentru că problemele orașului Măgurele sunt unele de anii 1920, iar problemele pe care le abordează "LASER-ul" sunt unele ce depășesc anii 2020. Este o diferența de 100 de ani, ad-literam. "LASER-ul"  funcționează ca o insulă în relație cu restul populației și nevoile ei. Singurele lucruri pe care le folosesc în comun fiind câteva drumuri care duc la institut și pe care întâmplător trece și țața Mărioara din Vârteju când se duce cu papornița cu ceapă la piata Rahova. Dar cam atât. În rest ce avem?:

– "Noi locuri de muncă"  Da, circa 250 de locuri de muncă până-n 2018, majoritatea cercetători, ingineri și alte poziții ce necesită studii superioare de specialitate. Studii pe care locuitorii din Măgurele nu prea le au. Cei puțini care sunt, au venit din alte părți și s-au stabilit aici având deja jon la diverse institute. Dar îi numeri pe degete.

– "Se găsește la curățenie, șofer…ceva." Curățenia de la institute o fac firme specializate, care au oamenii lor. Da, unii chiar sunt localnici, dar nu neapărat și din nou, mult prea puțini. Nu suficienți ca să spui că se va reduce șomajul din Măgurele.

– "Oamenii ăia trebuie să mănânce." Nu știu cum e acum, dar o soluție foarte folosită este contractarea unei firme de catering care să-și amenajeze o bucătărie în institut cu bucătar și sală de mese, așa cum e în toate clădirile de birouri. Firma asta poate fi de oriunde, nu neapărat din Măgurele. 

"Cercetătorii vor sta la Hotel". Cred că hotelul din Magurele are 2 stele și alea de tristă amintire comunistă. Mai sunt camere ocupate de către diverși oameni (dubioși aș zice eu) care n-au chef să piardă timpul pe drumul București Măgurele. Dar dacă se mențin condițiile, drumul ăla s-ar putea să merite. Și condițiile se vor menține pentru că e singurul hotel din zonă și va reuși să supraviețuiască oferind servicii proaste pentru că nu are concurență.

Singurul lucru bun, relativ concret, pe care îl poate face institul pentru locuitori, e să-și plătească impozitele la timp către primărie. Și de aici să fie gestionați cu cap mai departe ca de altfel întregul buget pentru acoperirea nevoilor ălea de anii '20 de care ziceam:

– drumuri, 

– canalizare, 

– iluminat stradal, 

– extinderea rețelei de curent electric,

– școli, grădinițe, servicii publice,

Toate astea sunt acum proiecte în diverse stadii de dezvoltare pe care locuitorii din Măgurele vor să le vadă demarate anul ăsta și în anii următori.

We shall see!

 

 

Primăria Măgurele

Tags:

8 thoughts on “De ce LASER-ul de la Măgurele nu-i ajută pe localnici”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.