De ce nu se vând bine salatele?

     Mă refer aici la publicul larg, cel care ar încerca și altceva decât mâncarea tradițională, altceva decât ce-și cumpără zilnic în pauza de prânz. Într-o zi, am fost și eu unul d'ăsta, nehotărât, și-am zis, hai să-i văd și pe ăștia cu salatele lor cu… te miri ce prin ele. Dacă-mi plac?! Cine știe m-apuc să mănânc sănătos. Am ales un fel din cele 58 de feluri de salată, din aia la bol d'ăla mare de inox. Toate ingredientele erau fade, seci și fără gust. Prima chestie observată a fost lipsa a ceva lichid. Când mănânci o salată te aștepți să simți apa din legume aromatizată de fiecare buruiană din castronul ăla. Ori asta nu prea se întâmplă. Există zeama de la porumbul ăla din conservă, ceva ulei de măsline de proastă calitate, dacă e și ăla, un oțet dubios și cam atât.

     Salata, ardeiul, castraveții, trebuie să stropească vapori de arome când sunt striviți între măsele. De roșii nu mai zic. Nici sarea nu e cea mai bună. Morcovii dați prin răzătoare sunt ca niște firișoare de plastic, tari. Ori morcovul trebuie să fie ușor zemos și ducle, nu ațos. Da, morcovul e dulce, în caz că ați uitat. Toate ingredientele alea din salate sunt praf, sunt legume de proastă calitate, fără gust și cel mai probabil fără nutrienții necesari, crescute doar ca să dea producția la hectar și să fie frumos colorate.

     Așa se strică rețetele bune, folosind ingrediente de proastă calitate. Mi se tipărește în minte ideea de a mânca chestii mai simple, dar din ingrediente de calitate. Într-o zi, acasă, am luat o felie de pâine cu diverse semințe prin ea, genul pe care nu-l cumperi de obicei, ceva mai scumpă, am pus niște ulei de măsline extravirgin pe ea, puțină sare adusă direct de la salină (neiodată), o roșie (din supermarket, că era iarnă) și o felie de brânză de oaie. Am mâncat vreo 3-4 d'astea și au fost excelente. Și exemple d'astea sunt multe. Cel mai cunoscut e probabil pâinea caldă, cu roșii reci și dulci, cu sare și brânză proaspătă, toate la umbra unui castan, într-o zi toridă de vară!

 

Tags:

1 thought on “De ce nu se vând bine salatele?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.