Îmi place foarte mult cum și ce spune domnul Ken Robinson când vorbește despre educație. Mai jos povestește despre 3 principii de bază:
1 – Oamenii sunt diferiți. Fiecare copil este unic, în felul lui. Și orice sistem educațional trebuie să țină cont de asta.
2 – Curiozitatea. Dacă reușești să stârneștio curiozitatea într-un copil cu privire la ceva, va învăța aproape singuri, fără prea multă asistență.
3 – Oamenii sunt creativi.
Sistemele de educație bune fac următoarele chestii:
1 – individualizeaza predare și învățarea. Sistemul trebuie să le antreneze curiozitatea, individualitatea și creativitatea fiecărui elev.
2 – Oferă profesorului un status ridicat. Nu poți avea un sistem performant fără profesori buni, fără investiții si fără dezvoltare profesională continuă.
3 – Lasă o libertate sporită în efectuarea actului educării la nivel cât mai jos. Responsabilitate revine, școlii, profesorului. E o diferență între a face educație pe stilul "comandă și controlează" asemenea unui sistem mecanicist și a face educație lucrând cu un sistem format din oameni. Actul educării se întâmplă între profesor și elev, e unic și personalizat.
Partea interesantă este că toate lucrurile astea se întâmplă în programele de reincludere în învățământ a celor care au abandonat școala. Și se numește "educație alternativă" și funcționează. Dacă lucrurile s-ar face pe aceste principii de la bun început, n-ar mai nevoie de alternative.