Iar despre haine

Bunescu m-a stârnit cu articolul lui să scriu iar despre haine, dress cod-uri și tâmpenii. Nu că m-aș pricepe, dar esența discuției e de fapt alta și anume libertatea și educația. Libertățile alea mărunte care au fost furate de comuniști timp de 50 de ani. Și ca om tuns obligat forțat am așa o sensibilitate pentru subiect! 😀

Libertățile

Ionuț zice că pantalonii scurți la bărbați la birou sunt nașpa pentru că picioarele bărbaților sunt nașpa. (el zice că ăsta e argumentul "la mișto" din articol, dar altul nu e). Apoi că respectul față de sine și față de ceilalți se vede în felul cum te îmbraci, chestie pe care n-am mai auzit-o din 1987. 

1 – estetica e relativa și subiectivă. Ce-ți place ție altuia i se pare hidos. Din acest motiv estetica nu poate fi un argument niciodată.

2- respectul e o trăire interioară care se câștigă greu și se manifestă diferit la fiecare individ. Nu există reguli de manifestare a respectului față de ceilalți. Nu defilezi cu respectul prin birou. Regulile astea există poate doar în capul lui Petre Daea. Respectul stă în interior și se manifestă doar în anumite momente prin fapte, nu prin haine, nu prin vorbe.

 

Educația

Mă refer aici la educația privind felul cum ne îmbrăcăm. "Pantaloni scurți la birou" e o chestie foarte, dar FOARTE vagă:

 

Problema cu libertatea de a ne îmbrăca cum vrem este că nu avem educația necesară să alegem cum să ne îmbrăcăm. Și ne îmbrăcăm ciudat și-i supărăm pe oamenii ca Ionuț. De aceea avem walmart people, de aceea nu vrea Ionuț pantaloni scurți la birou, pentru că oamenii aleg bermude de plajă. Iar educația asta, să-i zicem de fashion, nu e doar atât. Ea vine la pachet și cu un corp îngrijit, cu un stil de viață, cu spălat pe dinți etc. E mai complicat un pic. Nu e vorba doar de CUM sau cu CE ne îmbrăcăm, e vorba de aspectul în ansamblu care trebuie să fie, general-plăcut, decent. 

Repet, dacă mă îmbrac decent sau la costum sau oricum, nu înseamnă că am respect pentru ceilalți sau pentru mine. Nici o legătură. Dacă ar fi să zicem că-mi respect corpul, deci pe mine, dimpotrivă, aș alege haine în care el, corpul să se simtă lejer, liber, confortabil.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.