Panourile fotovoltaice produceau, la ora 11.30, 454 MW de energie electrică, adică 6,2% din consumul naţional de energie, mai mult decât grupul termocentralei Rovinari închis în această dimineaţa la ora 1, din cauza lipsei cărbunelui generată de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia.
sursa
Grupul oprit la Rovinari avea o putere de 300 MW.
La ora transmiterii acestei ştiri, consumul era de 8.600 MW, iar producţia de 7.100 MW, circa 1.460 MW fiind importaţi. Primele surse de generare sunt centralele pe gaze, cu 1.900 MW, cele pe cărbune cu aproape 1.600 MW, şi centrala nucleară de la Cernavodă cu circa 1.300 MW.
Ca să înțelegem mai bine, imaginați-vă că aveți un generator pe gaz pe balcon care vă dă curent, apoi pentru alți consumatori din casă trebuie să băgați cărbuni într-o centrală din bucătărie ca să vă uitați la Netflix și pe Facebook. Și tot așa. Cam asta e situația! Nu doar a României, ci a omenirii în general. Ardem chestii ca să facem curent.
Eu zic așa, dacă tot suntem prea puturoși să facem agricultură ca lumea, hai să înșirăm naiba niște fotovoltaice d’alea prin Bărăgan și să producem, nu 6%, ci 30-50% din necesar din fotovoltaice! Cât de greu e?
Eu sunt de acord, dar politicienii doresc sa existe in continuare mineri, adica masa de manevra. Cu eolienele nu au ce face 😉
Panourile sunt o păcăleală, mai ales noaptea.
:)))
Eu am pus saptamana trecuta un mic proiectel pe picioare, un panou de 10 W ce alimenteaza un arduino a carui treaba e sa ude o floare de apartament, in functie de umiditatea solului. Credeam ca e ceva trivial, cu un consum de aproximativ 50 mAh, dar azi e prima zi cand bate soarele pe panou, pana acum consumand aproape un sfert din baterie din cauza norilor. De azidimineata ma uit intr-una pe geam cu mandrie, sa vad cum bate soarele in panou. Ar fi frumos un viitor solar.
Felicitari daca te prinde microbul sa vezi ce bataie iti iei de la nevasta cand ai sa acoperi balconul cu panouri,
Tu ai vrea sa ai productie si noaptea de la luna sau stele ?