Energie verde ep. 5 – Invertor chinezărie

Am rămas puțin în urmă cu episoadele legate de evoluția sistemului nostru off-grid. (1, 2, 3) pentru că mereu sunt alte priorități, iar chestiile astea, deși s-au ieftinit foarte mult, nu sunt tocmai peanuts la buget.
Așadar, de la ultimul episod am ajuns la 4 panouri fotovoltaice, care împreună furnizează pe timp optim 1kw/h. Precizez din nou că la polul opus, pe cea mai nefavorabilă vreme (întunecată) producția asta scade pana la 10-15%. Adică mult. Dar acum e vara, să fim optimiști.
Am acum 4 baterii a câte 180A fiecare, total 720A.

Și piesa de rezistență, pe care am fost nevoit să o achiziționez mai repede decât mă gândeam, este un invertor cu sinusoidă pură de 3kw. Chestia asta îmi permite să pot folosi orice consumator din casă. Acum ne funcționează pe curent de la panouri așa: pompa de apă (hidrofor), frigider, mașină de spalat, mașină de tuns iarba, prăjitor de pâine, sendviș maker, aspirator, you name it!

Pașii următori țin doar de pregătirea pentru zile scurte și înnorate și prespun: mai multe baterii (8 sau 12 în total) și mai multe panouri (8 sau 12 în total).

Altfel, să nu plătești curent deși să folosești cât vrei, e priceless, pentru toate celelalte avem desigur un mastercard gol, goluț, prieteni și familie. 🙂

 

 

2014-05-09 19.51.16-1

baterii si invertor

4 panouri fotovoltaice a cate 250w

5 thoughts on “Energie verde ep. 5 – Invertor chinezărie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.