Energie verde. Ep. 10

Restul episoadelor aici. Săptămână trecută am luat încă două baterii (gel, deep cycle). O căruță de bani. Tot de la prietenii de la Alaska Energies. Am așadar 4 baterii a cate 200Ah. Deci 800Ah.

Pe lângă asta, oamenii mi-au împrumutat un device din gama Schneider pentru a-mi face niște setări la invertor. Am reușit doar una din cele 2 chestii pe care le doream:

1. Invertorul să-mi semnalizeze când bateriile sunt la 23,8V. Inițial era setat la 21V. Aveam ceva rezerve de curent mai mari, dar cu prețul scurtării duratei de viață a bateriilor. Acum le țin mai încărcate, dar în zilele înnorate am ceva mai puține rezerve. Pe termen lung e mai bine.

2. A 2-a chestie n-a mers. Deși am făcut setările bine, cred eu. Trebuia să leg generatorul la invertor astfel încât când îl pornesc (geneatorul) să încarce și bateriile și să am și curent în restul casei.Ceva însă nu-i place invertorului pentru că doar pentru 2-3 secunde cuplează apoi decuplează. O explicație ar fi faptul că generatorul nu dă curent în parametrii ceruți de invertor, mai exact la hertzi. O soluție ar fi un stabilizator între generator și invertor sau poate un consumator (60w) în cealaltă priză a generatorului pentru stabilizare la intrare.N-am încercat niciuna din astea. Încă.

O altă chestie pe care am adăugat-o e un tablou de paralelizare. Unii doun ca nu face diferența, dar eubtind sa cred ca da, orice optimizare, cât de mică e importantă.

Dacă vă gândiți la un sistem off-grid țineți cont de faptul că în perioada asta a anului veți avea sub 10% din producția de energie pe timp optim. Adică e nasol cu vremea înnorată.

6 thoughts on “Energie verde. Ep. 10”

  1. Am observat si eu aia cu 10%, as vrea sa pun un consumator mai mare (mare pentur mini-sistemul meu) dar nu stiu cate ore sa-l las sa mearga pe vremea asta. Pentru mine si inversorul daca il las pornit s-ar putea sa fie (un consumator important) in conditii de vreme proasta.

  2. Ar merge sa dublezi cablurile, par de 20mmp si unele lungute. Eu am pus ca nesimtitul cate doua cabluri de 25mmp la fiecare legatura.
    Poti folosi un http://www.calculator.net/voltage-drop-calculator.html pentru a calcula pierderile in functie de grosimea si lungimea cablurilor.

    Cand cuplezi generatorul vezi daca nu cumva invertorul trage prea mult din el, urmaresti voltajul generatorului, daca scade mult, gen 170V invertorul trage prea mult din el, il pune pe branci si apoi il ejecteaza. In cazul asta vezi daca poti limita invertorul la un anumit amperaj pe care sa-l traga din generator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.