Restul poveștii aici. În ultima aventură din povestea asta am upgradat sistemul cu încă 10 panouri fotovoltaice (260w) pe care le-am montat pe partea de nord-est pentru a prinde lumina soarelui de la răsărit și până pe la 12.00 (vara) 14.00 (iarna) când ajunge pe restul panourilor.
Avem acum 20 de panouri, însumând aproximativ 5KW în condiții optime.
De ce am mai pus panouri daca erau suficiente?
Panouri nu sunt suficiente aproape niciodată, în funcție de consumul pe care-l ai. Am mai pus încă 10 panouri pentru perioada octombrie – martie, jumătate din an când soarele nu e tocmai la putere. Sunt zile, săptămâni la rând chiar, când vremea este întunecată și panourile merg la maxim 15% din randament, însă necesarul tău de energie e cam același, daca nu mai mare, chiar.
Pentru astfel de zile merită să ai, nu 20, ci 30 sau 40 de panouri de genul ăsta. Pt că într-o casă normală, vrei sandwich-maker, pâine prajită și tot felul de prostii consumatoare de energie indiferent de vremea de afara. Sigur că în cealaltă jumătate de an, ai surplus pe care probabil îl irosești, dar asta e o altă problemă.
Cât mă costă bateriile?
Am schimbat bancul de baterii după aproximativ 4 ani. 7000lei/4 ani, înseamnă aproximativ 145 lei/lună. Există baterii mai performante cu durata de viață mult mai mare decât ce am eu (gel), dar sunt la 48V, iar invertorul meu e la 24V si chiar n-am chef sa-l schimb acum. Poate cu altă ocazie.


2.5KW producție solară în “condiții optime” din 20 de panouri?!? Eu produc 10KW cu 36 de panouri. Ce-i drept sînt de 290W, sînt toate spre sud, deși nu chiar la unghiul optim. Și sigur că iarna produc mai puțin dar în articol zice de condiții optime.
Am greșit, e vorba de 5kw.Panourile sunt de puteri diferite, au fost cumparate la perioade de timp mari si am incercat sa le tin la puteri apropiate, aproximativ 250w. Na, fiecare cum are condițiile. 10,5kw optim, înseamna aproximativ 1-2 kw pe timp nasol, ceea ce e mai mult decât suficient pt o casă offgrid. Good job!
Casa consumă circa 550-600W, în mod normal, deci da’ e de ajuns cît timp nu faci aroganțe. Branșament trifazat, 3 invertoare de 10KW, unul pe fază, casa e consumator pe una dintre faze. Am un banc de baterii de 70KWh, cu gel. Totul este Victron, instalat în 2016. Din păcate nu am avut încă bani și de consumatorii mari, mașina și pompa de căldură. Și nu, nu-s offgrid, invertoarele pot trage din/injecta în rețea.
Ce invertor ai? Ma intereseaza cum se descurca invertorul cu masina de spalat, ca ea e cel mai mare consumator.
Peste 4 ani sa te gandesti sa treci la baterii Li-Ion. Au inceput sa se ieftineasca mult, au aparut la dezmembrari baterii de la masini electrice (Kia Soul de exemplu), care sunt foarte fiabile.
Asa e. Am un Schneider de 3,5 kw de vreo 8 ani. Daca poti ia ceva de 5kw. Se comporta foarte bine. Masina de spalat am racordat-o la apa calda pt a reduce consumul electric (apa calda o fac solar sau de la centrala pe lemne) si merge oricand (zi, noapte, iarna). Si nu, nu e nici problema la limpezire, cum zic unii.