Energie verde ep. 7 – scule serioase

Energie verde ep. 7 – scule serioase

 

  Episoadele anterioare: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

 Ajuns în acest punct, aproape că nu mai e cale de întoarcere. Sistemul numără 6 panouri fotovoltaice a câte 250w/h, 6 baterii  update=8 baterii de 180Ah, regulator de încărcare și invertor din gama Schneider. Uitați de chinezării dacă vreți să depindeți de genul ăsta de energie. Pentru joacă, da, sunt bune chinezăriile că-s mai ieftine și nu plângi așa tare după ele când se strică. Asta dacă vă puteți juca cu 5-600€. 

  Cu ultimele achiziții, (cele de mai jos) pot spune că problemele legate de energie s-au diminuat semnificativ. Mașina de spălat merge zilnic de câteva zile, ea fiind cel mai mare consumator la ora actuală.

  Știu că am spus că ledurile Bridgelux sunt cele mai bune, însă revin și rectific. Nu, nu (mai) sunt. Nu pentru mine sau nu așa cum le-am folosit eu. Poate am greșit ceva, nu știu, dar atunci când am 4-5 zile foarte întunecate, tensiunea în baterii scade sub 24V (22-23V) iar ledurile alea, abia se aprind. În aceste condiții, în mod paradoxal, se comportă de excepție niște leduri din comerț  ca astea care au cam aceeași lumină când bateria are 21V sau 23V. De la 24 în sus, se aprind puțin mai puternic, însă diferența e greu sesizabilă.

  Panourile de mai jos sunt luate de la Alaska Energies, sunt policristaline de 260w/h, fabricate în Germania și evident sunt cele mai bune. Cele monocristaline, la preț similar, erau de 250w/h si cu 2% mai eficiente pe timp noros. Am optat însă pentru astea. 2% mi s-a parut puțin si pe undeva echivalent cu cei 10w/h diferență de putere. Le-am montat singurel, n-ai cum să greșești, mufele sunt de așa natură încât nu te lasă să le combini aiurea. Oricum e bine să știi măcar cum se leagă chestii în serie/paralel.

  Revin cu poze când o să le am și pe celelalte două pe care mi le aduce Moș Crăciun, sper!

  Cred că ultima sau penultima etapă (pentru că de panouri nu poți duce lipsă, poți să-ți iei câte vrei), așadar ultima etapă va fi schimbarea bancului de baterii actuale și trecerea la unele dedicate sistemelor off grid, cu ciclu mare de descărcare, pâna la 25%. Estimez eu așa o treabă de vreo 1500€. Sau poate mai scade prețul la Tesla Wall și trec direct la aia. Rămâne de văzut.

   În concluzie cred că pentru restul de panouri, pâna la 16-20, voi merge pe mâna celor de la Alaska Energies, pentru că am simțit diferență mare între ce am avut până acum și astea ale lor.

 

panouri fotovoltaice Alaska Energies

panouri fotovotaice 260w

 

3 thoughts on “Energie verde ep. 7 – scule serioase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com