Energie verde ep. 6 – Trecerea la curent continuu

Având în vedere faptul că invertorul s-a ars și e în service de ceva timp, am fost nevoit să trec la soluții alternative.

Lumina

Lumina a fost prima dintre necesități care s-a bucurat de trecerea la curent continuu. Led-urile de la Bridgelux sunt cele mai bune. Când am toate luminile aprinse(dormitoare, baie, camera tehnica, living-uri, terase, etc) în toată casa și cele din curte, am un consum de 36W. Punct.

Alimentarea cu apă

Pompa submersibilă pe care o foloseam avea cam 1m si 11 kg. (500w la 220v). Cand mi-a sosit cea nouă de 30 cm și 2 kg, m-am speriat puțin. M-am gândit "Ce-i cu jucăria asta?" Imi făceam deja speech-ul de retur. In fine după, mai multe peripeții am montat-o, am reglat-o și ce să vezi?! Merge brici! Și nici nu se simte la consum. (80w parca, nu mai stiu, fiind atât de puțin, chiar nu-mi mai pasă). 😉

Căldura

Orice centrală care încălzește apă are nevoie de o pompă care să împingă apa aia fierbinte prin calorifere. În cazul meu pompa era evident tot la 220V, o chestie de vreo 3kg, din fontă, consum în jur de 50W. Bun. Am comandat noua pompa la curent continuu. Și din nou șoc și groază! Am primit o altă "jucărie". O chestie din ebonită, cam cât vreo 3-4 brichete stranse mănunchi în mână. De data asta am fost și mai convins că am fost țepuit. Mai avea puțin și-mi intra pompa cu totul în țeava de un țol care pleacă din centrala. In fine, montat reducțiile necesare, dat în folosință: Merge brici! Cu pompa mergând, pe timp de ceață, panourile au reușit să încarce bateriile. Adica nici nu se simt cei 15w pe care-i papă.

Viața e mai frumoasă la 24V! 🙂

foto

8 thoughts on “Energie verde ep. 6 – Trecerea la curent continuu”

  1. salut…dupa experientele pe care le ai ce sistem preferi sa folosesti cele pe 12V sau cel de 24V,eu sincer cred ca cele pe 24V sunt mult mai bune ca pierderile sunt mult mai mici de la invertor spre consumatori doar ca totusi cred ca exista si un dezavantaj ca ai nevoie de mai multe panouri fotovoltaice ca sa produci curentul de 24 V,sau poate gresesc ? Ai putea sa ma lamuresrti puzin in privinta aceasta ? multumesc

    1. Salut! Cel mai bine e la 24V din motivul pe care l-ai spus și tu. Panourile baga 24V. Ce bagă panourile trec prin regulatorul de încărcare, care dacă nu e chinezărie, știe și 12V și 24V. Uită-te la specificațiile lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.