Excesul de aplicații

Excesul de aplicații

      Fără să pun sub semnul întrebării utilitatea aplicațiilor de pe telefonul mobil, pentru că este incontestabilă, vreau doar să ridic la fileu riscurile ce pot apărea atunci când facem exces de uz de tehnologie.

     Cele mai de succes aplicații pe termen lung sunt cele care vin să ne rezolve o problemă cotidiană. Să luam exemplul WAZE sau orice alt  ceva similar. E ceva extraordinar să te poți descurca într-o zona pe care n-o cunoști și e prost semnalizată. DE VIS. Pentru asta a fost făcut. Apoi, mai e chestia cu traficul,  te duce pe unde e mai liber. Și asta genială.

     Dar noi ce facem? Punem WAZE zi de zi și conducem după el, ascultăm de el zi de zi, an după an, în timp ce ne ocupăm mintea citind statusuri pe facebook sau facem orice altceva decât să fim atenți pe unde naiba ne bagă WAZE. Mergem după el, pentru că putem, pentru că suntem leneși să ne orientăm sau să ținem minte pe unde suntem, pentru că ne e mai ușor și alegem instinctiv varianta "leneșă".

     Făcând chestia asta zi de zi, ani la rândul, simțul nostru de orientare se atrofiază ușor, ușor, puțin câte puțin. Știți aplicațiile alea de tip train your brain? Despre asta e vorba, dacă nu antrenăm creierul, zona aia se atrofiază. Mai știe cineva să extragă radicali pe hârtie? Eu am uitat, pentru că n-am exersat, nu mi-a trebuit.

    Să nu credeți acum că nu vom mai ști să ne descurcăm într-un oraș/zonă necunoscută după 5 ani de waze, nu e o tragedie, deocamdată, e totuși ceva  scris în ADN-ul nostru care nu dispare așa usor. Dar la scară de generații poate deveni o problemă.

Și e la fel cu tot felul de aplicatii pe care eu unul le găsesc inutile pentru că nu ne lasă să gândim, să ne amintim, să stăm treji la probleme cotidiene. Avem aplicații care ne numără pașii pentru că nu știu cum naiba aș putea trăi fără să știu că am făcut 7000 sau 12000 de pași în ziua aia. Cum om fi supraviețuit până acum, nu știu!

Avem aplicații care ne amintesc să bem apă, pentru că suntem prinși de mailurile de la birou și uităm SĂ BEM APĂ? Pentru numele lui Mike!?! Vă dați seama cât de distruși suntem. Stați că avem una și mai bună, o aplicație care-ți amintește să clipești și să-ți vindeci ochii într-un mod natural, amintindu-ți de procesul vital al CLIPIRII. Fiți atenți, idiocracy e aici:

eyeWinq is an unobtrusive, intuitive and customizable blink reminder that prompts your eyes to continue the vital blinking process, even if you are absorbed by your e-book or just surfing the internet on your tablet or phone. 

 

Si una din aplicațiile astea cu clipitul are peste 50 000 de descărcări. Știu nu e mult pentru o aplicație, dar pentru CE aplicație, e enorm de mult.

Bun și acum ne mai mirăm de ce tezele și retorica lui Trump l-au făcut președinte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com