Experiment cu sol

Am început să fac diverse experimente prin grădină. Ultimul e legat de sol. Am plantat aceleași semințe (salate) în 2 tăvițe de răsaduri în 2 tipuri de sol diferit. Unul cumpărat, altul preparat de mine.

Tăvița 1

Am luat puțin sol din pădure pe care l-am amestecat cu îngrășământ învechit de la găini.

După o săptămână:

Adică nimic. Nada, zero!

 

Tăvița 2

Am cumpărat ceva sol universal de grădină din Dedeman. ( În prima poză se văd semințele înainte să le acopăt cu sol. Am pus mai multe în ideea că nu toate se vor prinde).

După o săptămână:

O rată de succes de aproape 100%

Mai clar:

SOL CUMPĂRAT                                                                                                      SOL PREPARAT (DIY)

 

 

 

 

 

 

Concluzia ar fi că treaba asta cu solul și îngrășămintele, fie ele și naturale, nu e așa simplă. Probabil am greșit la amestecarea lui fiind prea ud, rezultând ceva bolovânos sau poate e o problemă de chimie acolo, fiind prea acid, deși îngrășământul era învechit și macerat vreun an. După 2 saptămâni au ieșit și din pământul din pădure niște chestii, dar nu seamănă deloc a salată. Ba chiar aș putea să jur că una din chestii e pui de salcâm după frunze și formă! 😀

3 thoughts on “Experiment cu sol”

 1. buna idee aia cu pamantul din padure, rea aia cu gainatul.
  experienta: pe vremea aia cand toata lumea o ducea bine, ai locuind la casa, s-au gandit sa isi produca oua si niscaiva legume. aveam gaini si din 200mp de curte, cam 150 erau ocupati de niste straturi de rosii, ceapa verde, salata etc. in plus, nu locuiam intr-o zona cu clima favorabila agriculturii, dar aveam 2 luni pe an rosii, bulion iarna cat incape + dublam sau triplam ratia de oua. cam prin ’88, tata s-a gandit sa combine zootehnia cu horticultura (minte de profesor, orasean de cateva generatii) amestecand gainatul cu pamantul preexistent. rezultat: rasadurile au murit pana la ultimul.
  ulterior, vorbind cu ingineri agronomi si cu tarani, am aflat ca ar fi cea mai proasta optiune de ingrasamant, motivul fiind, asa cum ai spus, aciditatea.
  pe meleagurile pe care ma aflu acum, cica cel mai bun ar fi balegarul de cal.

  1. Găinațul proaspăt e foarte acid. Se macerează în apă, o parte cu 3 părți apă și după minim 3 săptămâni se obține o soluție pe care o pui la rădăcină. Sau dacă ai multă poți da peste tot terenul.
   O altă variantă la care m-am gândit ar fi să-l amestec cu cenușă de lemn (am din belșug) care este bazică. Dar pentru asta mi-ar trebui un PH-metru. Sau fac tot așa, la simț, până nimerescc! 🙂
   Confirm pt balega de cal. La fel și cea de vacă sau oaie sau orice rumegătoare.

 2. Găinațul proaspăt e foarte acid. Se macerează în apă, o parte cu 3 părți apă și după minim 3 săptămâni se obține o soluție pe care o pui la rădăcină. Sau dacă ai multă poți da peste tot terenul.
  O altă variantă la care m-am gândit ar fi să-l amestec cu cenușă de lemn (am din belșug) care este bazică. Dar pentru asta mi-ar trebui un PH-metru. Sau fac tot așa, la simț, până nimerescc! 🙂
  Confirm pt balega de cal. La fel și cea de vacă sau oaie sau orice rumegătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.