Să facem agricultură, it will be fun

Să facem agricultură, it will be fun

Azi am cumpărat  O piersică din Kaufland. Surpriză (oarecum) la cântar: preț 0,41 lei. O piersică, mare frumoasă, fără bube sau diformă, costă 41 de bani. LA RAFT! preț în care e sunt incluse costurile producătorului, transport, păstrare, raft etc.

Și acum revin la discuția asta cu mâncarea prea ieftină. Să luăm de referința un salariu de 500€/lună. Într-un an sunt (500*12) 6000€. Vorbim de un an pentru că piersicile se fac O SINGURĂ DATĂ pe an.

Să vedem câte piersici ar trebui să vândă un producător către supermarket ca să aibă un salariu de 500€/lună?

Din cei 41 de bani, presupunem că producătorului îi revin 20 de bani. (restul fiind desfacere, marketing, raft, profit, etc ai supermarketului). Ca producătorul să facă 1 leu trebuie să vândă 5 piersici=1 leu. Ca să facă 1€ trebuie să vândă aproximativ 23 piersici=1€. Ca să facă cei 6000€ trebuie să vândă (23*6000) 138.000 de piersici=6000€. Am făcut bine?

Bun. Un piersic are, zic eu așa din avion, vreo 2-300 de fructe. Unu bogat, bun. Să zicem 300. Deci i-ar trebui omului cam (138 000/300) 460 de pomi, pentru care ai nevoie de aproximativ jumătate de hectar.(5000 mp) (sursă).

Ei, din ăștia 500€/lună trebuie să stropească pomii de N ori ca să nu ia boală, să dea bani pe substantele respective, (daca suprafața e mai mare mai plătești câțiva man/day ca nu poți face singur la timp toate stropirile și tăierile necesare).

Ei bine cum e? Eu cred că-mi dă cu virgulă. Nu-i așa că e mai bine la birou să freci xls-uri?

Da,  o să ziceți, dar omu mai face și altceva în afară de piersici. Ok, perfect de acord, că doar n-o să stai un an să te uiți cum cresc piersicile. Mie mi se pare că altfel stă treaba la salate de exemplu: 4-5 lei pentru 100g de frunze care se fac în 10-12 zile. Acum da, putem începe să discutăm ceva!

 

10 thoughts on “Să facem agricultură, it will be fun

 1. Am o vaga senzatie ca esti foarte optimist considerand ca jumate din pretul de la raft al piersicii ajunge la producator.
  0  0
 2. Am trăit și la curte, unde nu dadea nimeni cu nimic, iar munca cu pomii fructiferi era neglijabilă.
  Bunicu’ avea in curte doi meri, doi peri, un gutui, un nuc, un vișin, un zarzar, un prun.
  Cel puțin unul din meri, părul, prunul si vișinul faceau fructe de nu aveam ce face cu ele. Mi-aduc aminte intr-un an ca pusesem cutii intregi de pere in beci, se stricau si nu reușeam să le mâncăm pe toate. A fost primul an in care am văzut alambic. hi hi
  Asta așa, ca poate te ajută sa mai rezolvi din virgula aia… 😉
  0  0
  1. Da, Mako, dar aici vorbim de business, nu de pomii de prin curte pentru 4-5 persoane. Si eu risipesc corcodușe și caise care cad pe jos. Și am 500 mp tot terenul.
   0   0
 3. Kaufland practica un adaos comercial de 20-30% la legume-fructe in situatiile in care cumpara direct de la producatori romani. Nu cunosc exact costul transportului si nici cat ar ajunge la producator daca ar utiliza si intermediari.
  Agricultura care poate deveni profitabila se face pe minim 100Ha. Sub aceasta suprafata nu se poate discuta de profitabilitate. Poate doar vanzare la marginea drumului pentru acoperirea unor mici costuri.
  0  0
 4. preturile alea mai sunt influentate de:
  – mecanizare si volum (una e sa dai cu sapa si sa te urci cu scara in pom sa il culegi si alta e sa treci cu tractorul si sa rezovli => alte costuri per unitate, cu conditia sa ai volum)
  – perisabilitate si depozitare (in loc sa pastrezi pe raf piersica aia in varf de sezon si sa se strice trei sferturi din marfa.. s-ar putea sa fie mai eficient sa o vinzi mai ieftin si la total sa iesi mai bine – mai ales daca nu ai unde sa o pastrezi sau daca e un soi care nu se pastreaza)

  nu mereu pretul e dat de cost (de fapt, nici macar o singura data pretul efectiv de vanzare nu e dat de cost, ci de piata).

  alternativa e sa le procesezi si sa vinzi la iarna gemuri daca la proaspat iti da cu virgula (evident, asta presupne alta activitate).

  altfel, sunt de acord ca uneori mancarea e pera ieftina pentru a avea macar o sansa sa fie si buna.
  0  0
  1. Exact. Prețul e dat de cerere/ofertă. Dar tu ca producător trebuie să-ti acoperi costurile și să trăiești. Și înțeleg că nu prea poți doar cu asta(fructe) pentru că “dincolo e mai ieftin”. Cât să scazi, să vinzi sub costuri doar ca să păstrezi clientul sperând ca ieși pe plus la alte alea? Posibil! Nu știu!
   0   0
 5. Piersicile astea se pot da cu ceara alimentara si sa fie vandute in iarna la pret mai mare. Apoi daca ai un hectar de piersici, unul de cirese, mere, pere…. astfel ca in fiecare luna de vara sa culegi ceva, cu 6 hectare ajungi sa faci 36000 pe an si sa munceste o saptamana in primavara la curatat, si cateva saptamani la cules, deci vreo 10-16 saptamani in total.
  0  0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com