Cum am facut balustrada din lemn

Cum am facut balustrada din lemn

 

   Unul dintre cele mai grele proiecte de bricolaj pe care le-am facut (din punct de vedere al execuției și al stresului) a fost balustrada scărilor. Asta pentru că am niște scări ciudate întoarse de două ori și cu vreo 4 unghiuri de înclinație. Așa a fost proiectul pentru că am vrut să ocupe spatiu puțin din suprafața casei. Scările sunt turnate, beton armat. Treptele sunt placate de mine cu niște scânduri de brad din Hornbach. (altă mare bătaie de cap. Fiecare treaptă are dimensiunile ei și 4 unghiuri diferite), iar pe margine am prins în beton niște dulapi groși de lemn.

Peste dulapii ăștia care însoțesc liniile, înclinațiile scărilor pe margine, am venit cu stâlpii balustradei. Cei groși de la capete și din colțuri au fost prinși cu câte 2 dibluri mari de 18, în beton, trecând prin marginea aia de lemn și ea prinsă la rândul ei în beton. Cei subțiri nu i-am mai prins în beton, ci direct în marginea de lemn. Am văzut că sunt suficient de țapeni și am rămas cu vreo 20 de dibluri în plus.


Mâna curentă am cumpărat-o de-a gata din Hornbach. Destul de scumpă, parcă 50 lei metru. Cel mai greu a fost să "calculez" și să tai unghiurile de înclinare. La capete, mâna curentă se prinde, la nivel, de stâlpii groși. Cei subțiri intră sub ea și sunt mascați astfel încât erorile nu se văd. Dar cei groși sunt la vedere. După cum se vede și-n poze, nici n-am "calculat" bine, dar nici n-am tăiat exemplar. O jumătate de milimetru greșit la un capât al tăieturii te aruncă 1cm eroare la celălalt. Ca să-mi fi ieșit bine, cred că mi-ar fi trebuit niște scule speciale. Însă eu le-am tăiat de mână, au apărut erori, pe care a trebuit să le maschez sau să le machiez mai degrabă.

Să-i dea D-zeu sănătate ăluia de a inventat flexul și rola de șlefuit ce se pune pe el. Și sănătate să-i dea și ăluia de a inventat chitul ăla de lemn cu care am acoperit eu toate mizeriile.

Ce-am învățăt din experiența asta e faptul că tâmplăria e ușoară când o faci "2D" și în unghiuri drepte. Când ai nevoie de tăieturi "3D" și colțuri pe rotund (cum a fost la mâna curentă) lucrurile o iau razna.

 

5 thoughts on “Cum am facut balustrada din lemn

 1. Era mai ușor man cu un șlefuitor cu bandă, sau cum naiba îi zice. M-am chinuit și eu cu flexul la niște chestii nu puteam să păstrez aceeași forță de apăsare peste tot și deh, se vedea.

  Mâna curentă însă a ieșit mișto, bravo 😉
  0  0
  1. Am si d’ala man. Dar nu ma impac bine cu el. Tot iese banda aia de pe rolele lui si nu are viteza flexului. La flex chiar e o problema: daca nu faci destul de fin te trezesti cu gaura in lemn.
   0   0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com