Beci și foișor #1. Cum am făcut un beci!

Beci și foișor #1. Cum am făcut un beci!

După ce am dărâmat magazia veche, am marcat locul unde vreu să fie săpată groapa (4 țăruși și sfoară) apoi am chemat excavatorul să-mi sape o groapă de 4m x 4m x 2,5 m.

După ce a plecat excavatorul, am încercat să taluzez puțin  pereții. Adică să-i îndrept, să-i  netezesc, să-i îndreptpuțin.  N-am prea putut să fac treaba asta pt că pământul s-a întărit destul de repede și era practic imposibil. Pentru mine cel puțin. Am făcut ce-am putut! Am pus ce resturi de plasă mai aveam prin curte și niște fier beton și am turnat 1,5 mc de beton pe fundul gropii.

Apoi am mers să cumpăr bolțari. Vreo 400.

După care m-am apucat de zidit. Folia aia e o prostie. Să n-o folosiți, pe mine mai mult m-a încurcat.

 

 

După ce am terminat de zidit, foarte important, obligatoriu chiar, este să turnați stâlpii. Cofrag la colțuri, făcut etrieri, legat de 4 bare de fier  beton cam la 12-13 cm distanță unele de altele.  Apoi am turnat betonul ca zidurile să se întărească și să se lege între ele.

Apoi m-am apucat de cofrat restul:placă și marginile platformei de deasupra. Mare atenție la placă. Plasă dublă sau chiar fier de 6 de 8 sau daca vreți și de 10. Eu am pus două plase de Buzău de 6 cu distanțiere între ele. (găsiți distanțiere la magazinele debricolaj. Merită! La departamentul de construcții).

Apoi. Cofragul pentru susținerea plăcii. Nu poți să ai prea puțini popi. Eu am avut 4 grinzi de lemn de 10×10 cm care se sprijineau la capetepe stâlpi de 10×10. În plus, pe lângă astea 4 grinzi, am ajut încă 7 popi (stâlpi) cu T în capăt.


 

Aproape că uitasem să las aerisirile. Am dat cu spumă peste tot pe unde mai erau spații libere pe unde ar fi putut curge betonul.

Apoi am chemat CIFA.

 

După ce am turnat, la 15 minute a început să plouă torențial pentru că vara lui 2018. Am rezolvat-o și pe asta după ploaie. A fost bine că am avut cofrajele bune și tot cimentul s-a strâns într-un loc și am putut apoi să-l întind la loc relativ ușor.

Și cam ăsta a fost beciul. Prima etapă! urmează scara, ușa, rafturi și magazia sau ce-o veni deasupra. Dar partea 2-a va fi scara. Las să mai stea așa cofrajele și decofrez peste o săptâmână. Cred că e timp suficient.

11 thoughts on “Beci și foișor #1. Cum am făcut un beci!

 1. Placa se decofreaza dupa ce betonul e la maturitate, adica 28 de zile. Dupa 14-20 zile, poti sa scoti scandurile, dar trebui sa lasi sprijinirile si sa nu incarci placa prea tare.

  Daca mai ai nelamuriri, nu ezita.

 2. Eu tocmai cu folia eram curios cum ai aplicat-o!
  Anyway, fix ce ai facut am si eu in plan de mult timp!
  Abia astept sa vad si restul proiectului!
  Poate reusesti sa pui niste costuri estimative la final… excavator, caramizi, fier, beton.

  Felicitari!

  1. Folia aia cu bule este ca sá protejeze hidroizolatia, adicá treaba aia cu carton cu smoalá aplicat cu la cald cu flacára pe exteriorul peretelui. Este de fapt o folie de protectie impotriva loviturilor, perforarilor accidentale ale hidroizolatiei. NU ESTE ín sine o hidroizolatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.