Cum mi-am făcut gardul dinspre Nord

      Mă rog nu e chiar nord, nord, curat, dar e destul de dinspre nord și eu îi zic așa pentru că perpendicular pe el bate vântu toată iarna. Deci e un fel de parazăpadă, atât cât s-o putea, pentru că e greu să te iei la trântă cu natura.

Costuri (aproximative) = 3200 lei pentru 22,3 m de gard, astfel:

– lemn: 1450 lei

ulucă- 96*14.60 lei= 1401 lei

cusaci = 50 lei (aproximativ, nu mai țin minte)

– fier: 750lei

stâlpi patrați (60mm) cu grosime de 3mm – 650 lei

plasă de fier de 3mm grosime – 100 lei

– beton: (la CIFA) 2,5mc = 500 lei

– Vopsea/lac (minim) 500 lei

– Manopera: de neprețuit! 

Mod de preparare:

1 – Am săpat un șanț. Pare simplu, dar nu e. Și mai ales, e al naibii de greu. Cel puțin așa a fost la mine pământul: Tare! În plus am dat peste ciment, rădăcini, pietre. Nu l-am săpat adânc, are în medie cam 30 cm, pentru că n-am avut nevoie. Rolul lui este unul pur utiliatar, și anume să nu treacă lighioanele pe sub gard și să nu stea scândura în umezeală. Nu e fundație, nu am zid de cărămidă pe el, nu are ce greutate să sprijine. Știu, am auzit că o să  înghețe pământul și o să-l scoată afară. Nu cred, dar vom vedea.

Cum faci un gard_2

2- Armătura. Am cumpărat plasă groasă de 3 mm, am tăiat-o, am îndoit-o în formă de U și am pus-o în șanț pe post de armătură să nu crape betonul și să-i dea puțină reistență cât de cât. 

3- Stâlpii. Cu 50 de lei am luat un burghiu de pământ cu ajutorul căruia am făcut gropile pentru stâlpi. Astea au fost ceva mai adânci. Aproape 1 m. Aproape, nu chiar. Stâlpii sunt pătrați cu latura de 6 cm, din oțel gros de 3 mm și lungi de 3 m. În total stau în beton 1m.

Cum faci un gard_1

5- Cofragul.  Am cumpărat scândură, cusaci și negrese pentru cofrag. Am folosit, evident, și resturile de scânduri pe care le mai aveam prin curte, dar majoritatea scândurii pentru cofrag am cumpărat-o din Brico-depot. 14,60 lei bucata (4000mm X 120mm X 22mm). Ceea ce am folosit la cofrag, am recuperat-o frumos, am curățat-o și am folosit-o din nou pe post de uluci la gard.

Cum faci un gard_4

Cum faci un gard_5

Am cofrat totul, pregătit și comandat CIFA. Am turnat și a doua zi am decofrat.

Cum faci un gard_6

Cum faci un gard_7

6 – Uluca. Între stâlpi am prins câte 2 cușaci  (5X5) per interval. Colțare și șuruburi autofiletante în fier. Cușacii i-am prins de colțare cu negrese. De cușaci, am prins în negrese scândura tăiată la 2m. 189 de bucăți de scândură la 2m.

Cum faci un gard_11

Cum faci un gard_8

Cum faci un gard_9

Cum faci un gard_10

 

     Cu ce-l voi vopsi? Nu știu încă, dar va fi un baiț și apoi un lac tranparent. Mai nou am văzut că exisța  un fel de vopsea (baiț cu lac amestecat) transparentă, adică lasă și ea să se vadă fibra lemnului, nodurile și alte chestii d'astea. Vom vedea. Va trebui să fie ceva de nuanța mahon  sau ceva spre roșcat puțin ca să semene cu cealaltă ciudățenie de gard, deși mie nu mi se pare deloc obligatoriu să am toate laturile gardului de aceeași culoare!

1 thought on “Cum mi-am făcut gardul dinspre Nord”

  1. Pingback: Cât crește un nuc în 2 ani | haivas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.