Beci și foișor #3. Cum am făcut scările din beci!

Scările le-am făcut din lemn 100% recuperat din vechea magazie. Unii dulapi (5X20cm, 5X30cm) erau poate la a 3 sau chiar a 4-a folosire. Eu îi am de la Mircea, (Îl știți pe Mircea? Nu contează!) care îi folosea pentru a construi schele pentru echipa lui când izola case pe exterior. El îi avea și el din altă parte, nu se știe exact, sursa lor dispare în negura istoriei. Acum au ajuns trepte într-un beci din sudul României.

Revenind!

Am făcut scările din beci în 2 moduri asemănătoare. Ambele au la bază structură de 2 dulapi (5x30cm) puși pe cant, paralel. Diferă doar tăietura, “sculptarea” treptei, dacă pot să zic așa.

 1. Primul model l-am folosit la primele (sau ultimele) 3 trepte, cele de jos de tot și am decupat în dulapii puși pe cant doar forma necesară cât să intre treapta ca-ntr-un buzunar. Nu știu termenii de specialitate, dar pozele cred că sunt grăitoare.

 

2. Al doi-lea model, e cel clasic, să zicem așa, în care dulapii puși pe cand sunt tăiați în zig zag, în formă de L urmând ca pe latura mică/orizontală să se fixeze treapta, iar pe latura verticală să se fixeze contra-treapta. Ca punct de sprijin, scheletul scării are în partea de jos solul (fundul beciului cu beton) și în partea de sus muchia peretului. Suplimentar am pus la jumătate 2 picioare de sprijin și la capătul de sus 2 stâlpi. Ca să fie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 thoughts on “Beci și foișor #3. Cum am făcut scările din beci!”

 1. Salut. Mersi pentru detaliile interesante… As avea o intrebare- capacul cum e facut? Este si termoizolat? Intreb presupunand ca intrarea in beci este afara, la exterior.

   1. Din cate tin minte (could be wrong), americanii folosesc scanduri de o latime mai mare deci le ramane mai mult material.

 2. De ce le-ai facut si contra treapta? ma gandesc ca pentru o scara tehnica nu sunt cine stie ce ajutor.

  si inca un lucru, la beci, cimentul turnat avea ceva hidroizolatie inclusa? (ceva substante adaugate)

  la ce adancime ai panza freatica acolo?

  1. Contra-treapta pe cant e de fapt rezistența scării la modelul ăsta. Eu am pus în plus și niște picioare.(la mijloc și la capătul de sus. E solidă) Pânza freatica e la 9m. Betonul e B200 normal, neaditivat!

   1. “picioarele” le vazusem 🙂

    la 9m esti norocos 🙂

    felicitari pentru realizare, s-o uzezi cu folos.

    curent ti-ai tras acolo?

 3. Salut,

  Dupa ce am auzit cat 3500lei vor unii pentru scarile pentru beci, am decis sa le fac singur din lemnele ramase, cautand, am gasit aici exact ce am nevoie, tot in L am nevoie, multumesc pentru poze si idee, sporuri!

  Andrei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.