Fapt: Ecranele fac parte din viața copiilor. Punct.

Fie că vrem noi, fie că nu vrem, chestia asta se întâmplă, iar cei care se pun în unghii cum că ăștia micii n-au voie la tabletă decât X ore/minute pe zi/saptămână sunt ca cei care se opun asfaltărilor. Nu e ceva ce poți opri prin interdicții. Oricum ești (sau ar trebui să fii) la servici în marea parte a zilei și nu-l poți controla fizic. Și nu e ca și cum dacă ai reuși interdicția asta, îi faci un pustiu de bine. Nu-i faci! Din contră, riști să-l alienezi puțin.

Problema nu stă nici în numărul de ore petrecute în fața ecranelor, nici în dimensiunea ecranului, nici în nimic altceva. Singura chestie care contează și merită urmărită este calitatea timpului petrecut de copii în fața ecranelor. Ce fac ei acolo? Ce fel de jocuri se joacă? Joacă-te și tu, părinte, ce se joacă ei, vezi cu ce se mănâncă. Intră puțin în lumea lor. Au jocuri tâmpițele, arată-le unele mai interesante, învață-i un cuvânt în engleză, fă orice ca din joaca asta să rămână cu ceva util. Nimic nu se compară cu învățarea prin joacă. NIMIC!

Cineva a întrebat azi cât timp stau copii în fața ecranelor (smart/PC, că TV nu prea mai e interesant) și am fost plăcut surprins de numărul de răspunsuri cumva pozitive, zic eu. Exemple de genul.

Are 18 ani și a stat cât a vrut el în fața ecranelor. Vorbește engleză aproape nativ, dar nu vrea să se ducă la olimpiade, deși profesorii se roagă de el. A preluat din cultura americană corectitudinea politică și aversiunea față de alcool, tutun și droguri,

sau

Cel mare face diferite animatii…nu stiu cum se cheama programul cu care lucreaza. Are 11 ani si îmi arată la 2-3 zile ce a mai făcut…eu trebuie să recunosc că nu mă prea pricep.

En fin, și tot felul de răspunsuri de genul, care m-au surprins plăcut. Sigur, e chestia cu bula, dar totuși e un semn că ceva se întâmplă bine, cel puțin undeva.

Apoi discuția a deviat către “ce jocuri se mai joacă părinții pe smartphone”.

 

4 thoughts on “Fapt: Ecranele fac parte din viața copiilor. Punct.”

      1. Privitul la un perete alb poate deteriora vederea, daca nu clipesti. Nu are legatura. Am 12 ani in care stau minim 8 ore la pc si nu am probleme cu vederea.

      2. E mai complicat. De la mușchii ochiului care focalizează aproape (trebuie pauze regulate cu focalizare la distanță) până la lucruri mai complexe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.