Cum a fost cu cortul pe o plajă aproape sălbatică

După ce anul trecut am digerat experiența Sunny Beach și all inclusive, am zis că anul ăsta să le arătăm micuților că se poate vedea marea și altfel. Asta nu înainte de a face un experiment imediat după întoarcerea de la Bulgari anul trecut când am mai stat 2 zile cu cortul fix pe plajă, undeva în România. Și a fost ok. (remember articol despre cum pui cortul pe nisip). Mie mi s-a părut bestial, dar na, poate sunt eu altfel.

Revenind. Încurajați de experimentul de anul trecut, anul ăsta am plecat echipați pentru 7 zile cu cortul pe plajă. Am identificat o plajă neamenajată undeva prin Cadrilater. Nu contează locul, iată de ce ai nevoie ca șederea pe plajă cu cortul să fie plăcută:

1 – Umbră. Oricât de mult ai iubi soarele, pentru mai mult de 2 nopți, ai nevoie de umbră. Umbră și răcoare, aș zice eu. Iar asta pe o plajă fără vegetație, e greu de obținut. Caută ceva cu pădurice. 

2 – Budă. Inițial m-am gândit că o să amenajez ceva gen fundu curții într-o groapă, cu niște paravane…. în fine, n-a mai fost nevoie pentru că am găsit budă ecologică decentă, curațată la timp, curățică, aș îndrăzni să zic. Mult peste orice vedeți prin parcurile din București. Incomparabil mai bine.  A fost schimbată de 2 ori și n-a mirosit deloc în cele 7 zile. DELOC. Era și un nr de telefon la care cred că dacă sunai veneau și o schimbau. Cred. N-am încercat, n-a fost cazul.

3 – Duș.  Dacă ai părul lung (nu, la mine nu mai e cazul!) după 2-3 zile de apă sărată simți nevoia să-l speli. De senzația asta îmi amintesc bine. Fetele știu ce zic aici!

4 – Aragaz. E mult mai ușor să gătești cu mâncare semipreparată. Noi am luat paste (chiar și cele de calitate sunt super ieftine) pe care teoretic le-am făcut cu sos de roșii făcut de noi anul trecut din roșiile din grădină. Teoretic. Practic, am cumpărat sos de la bulgari pentru că  pe alea bio ale noastre, le-am uitat ca fraierii acasă. Eftin, oricum ai da-o. Da, am făcut și mămăligă și cafea și ceai și cartofi prăjiți și ciorba la conservă – neașteptat de bună și fără mizerii în ea.- (Se găsesc la Cora dacă te uiți pe etichetă, nu mai știu marca acum). Cartofii prăjiți nu prea au rentat la noi. Am consumat aproape o butelie de mini-aragaz, dar au fost buni cu brânză rasă deasupra. Nota 20!

5 – Lumină și încărcătoare solare. Lumina am avut. Încărcătoarele solare sunt pe listă

6 – Sursă de apă dulce. Nu neapărat de băut, dar măcar de spălat. De băut, cumperi.

7 – Măsuța pliabilă cu scăunele e obligatorie.

8 – Țânțari killer. Poate cea mai nașpa fază au fost țânțarii din fiecare seară. Cam 30 pe metru cub de aer. Era jale. Însă în orele alea poți face o plimbare cu picioarele prin apă până la primul beach bar unde poți bea o bere rece la adăpostul brizei. La întoarcere, țuști direct în cort. Noi n-am avut nimic împotriva țânțarilor. Am cumpărat de acolo șpray și fumigene. Excelente fumigenele alea în spirală. Le-am pus în antreul de la cort și n-am avut probleme cu țânțarii ÎN cort.

Astea sunt esențiale. Apoi la categoria mofturi intră:

9 – Loc de legat hamacele. Suntem fani hamace. Le-am "descoperit" de curând. Somnul de amiază la umbra copacilor, în hamac, e genial.

10 – Loc de uscat prosoapele de plajă. Practic 2 sfori legate de ceva. Am dat 40 de lei pe 25 de metri de sfoară. E utilă, neapărat să aveți cu voi la orice ieșire.

11 – Vatră, loc de pus grătarul.

12 – Vedere spre mare că doar d'aia te duci acolo să bei cafeaua uitându-te la copii cum se joacă cu valurile.

13 – Mașina la umbră. E un moft plăcut să pleci și să nu te ardă mâinile pe volan, fără să pui parasolare și alte chestii.

14 – Compacte, ușor de strâns.Toate chestiile astea, trebuie să fie ușor și rapid de strâns. În 6 zile e posibil să te saturi de aceeași plajă și să vrei să mergi în alte părți. De aceea chestiile de valoare, ușor de săltat, cele vitale, le arunci în portbagaj și pleci măcar juma de zi prin zonă.15-20 km. să vezi și altceva.

 

 

2 thoughts on “Cum a fost cu cortul pe o plajă aproape sălbatică”

  1. Pingback: Camping: lumini și saltele noi | haivas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.