Cum a fost la degustarea de ulei de măsline

A fost excelent.

   Meze Taverna este exact genul meu de local. Mă refer la atmosfera intimă, familială, muzica-n surdină lăsându-te să te concentrezi pe povești, voie bună și gusturi. Nici nu se putea alege un local mai bun. Punct!

Revenind la uleiul de măsline, trebuie să vă spun că ceea ce găsim noi în supermarket, nu are nici o legătură cu uleiul de măsline adevărat. Degustarea s-a petrecut în 3 reprize.

Fiecare repriză a început cu observarea calitaților fizice ale fiecărui tip de ulei, respectiv, culoare și vâscozitate. Apoi am mirosit fiecare tip de ulei (de 3 ori).

degustare de ulei de masline [1]

 Și aici   fost momentul revelator pentru mine: Majoritatea uleiurilor au un miros foarte asemănător cu cel de mere verzi, dulci, date prin răzătoare. Altele aveau în plus un ușor iz de iarbă. Au fost vreo 2 din cele, parcă, 9 tipuri care nu-mi spuneau nimic. Degustarea propriuzisă s-a făcut din farfurie! 🙂 Doru ne-a picurat cam juma de lingură de ulei în farfuria fiecăruia, iar noi, luam o bucățica de focaccia cu care "lingeam" uleiul respectiv. Nefiind profesioniști și nici obișnuiți cu băutul de ulei, am folosit focaccia ca să nu ni se aplece, dar la carte, degustarea se face fără. Pur și simplu se gustă uleiul așa cum e. Am încercat si eu și nu e nici o problemă, e foarte aromat, parfumat și nu ai deloc senzația de greață.

degustare de ulei de masline[8]

  Dintre lucrurile noi pe care le-am aflat trebuie spus că uleiul de măsline reacționează cu lumina, și de aceea este păstrat în recipiente opace, la răcoare și întuneric cum se spune, dar nu mai mult de 1 an. De preferință a se consuma a.s.a.p., cât mai repede. 

degustare de ulei de masline[5]

 
   Un comesean al cărui nume-mi scapă, să-mi fie rușine, dar foarte simpatic, îmi povestea despre un italian care crescuse cu micul dejun sub forma asta: ulei de măsline, focaccia și sare. Am încercat și eu. E DELICIOS. O mâncare simplă, gustoasă și hrănitoare. Și sănătoasă.

degustare de ulei de masline[2]

   Măslinele au un gust amar culese din copac. Mircea, spunea că așa s-a și descoperit faptul că sunt comestibile: unele măsline au căzut în apa sărată a marii și după câteva zile au descoperit că erau chiar bune. Deci măslinele nu se consumă crude.

degustare de ulei de masline[3]

   La fel ca și la noi cu vinu' sau palinca, la greci, cel mai bun ulei de măsline îl face bunicu', la el acasă.

degustare de ulei de masline[4]

degustare de ulei de masline[6] 

Despre mâncarea de la Meze, n-am cuvintele la mine ca să vă explic în ce mare fel era. Vă îndemn să mergeți să încercați. Au cel mai bun bucătar din toată Grecia! 🙂

În rest, Doru și Mircea au organizat un eveniment pe cinste, care n-ar fi putut avea loc fără suportul magazin.com.ro și restaurantul Meze

11 thoughts on “Cum a fost la degustarea de ulei de măsline”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.