E frumos cu șemineu

​     …mai ales de sărbători. Faci un foc, stai în fotoliu te uiți la el, bei un vin fiert și asculți cum trosnesc lemnele. Noaptea dacă te trezești să bei apă, pe pereții casei se plimbă jucăușe umbrele lăsate de flăcăruile din șemineu și peste tot e o lumină caldă portocalie. Căldura degajată de șemineu, e una specială, diferită și mai plăcută decât cea de la calorifer sau panouri radiante sau orice altceva.

     Bun, ca să te bucuri de toate astea trebuie să prestezi totuși câte ceva. Treburile murdare sunt cam 3 la număr:

1 – O treabă murdară e să cureți coșul în fiecare an. Eu am un coș de inox și nu prea se adună mizerie. E și destul de mare în diametru! De câte ori l-am curățat n-a ieșit mare lucru. 

2 – O altă treabă murdară e să scoți cenușa și să o arunci undeva (pe câmp nu e o problemă, dar undeva în oraș, pubela s-ar umple repede dacă ai face foc zilnic și "ce fac eu acum cu atâta cenușă?" poate fi o problemă.

3 – însă cea mai murdară treabă e când trebuie să speli de fum geamul focarului. (nu vorbesc de șemineele deschise, alea sunt la castele, sunt pentru bogați). Dar dacă ai un șemineu ca toți săracii, trebuie să speli geamul focarului cam după fiecare foc pentru că se afumă și nu mai vezi bine cum dansează flăcările pe acolo. Pentru operațiunea asta există soluții speciale, de genul celor pentru grăsimile de pe aragaz (unele sunt ok, altele nu) dar există și cele dedicate de la raionul de grătare sau grădină, speciale pentru spălat chestiile afumate. Prețul lor e puțin peste soluțiile normale, dar merită toți banii. Face minuni!

     Eu folosesc un burete de sârmă, din ăla ieftin la 1 leu sau ceva de genul ăsta. Îl folosesc de mai multe ori. Cam 2 bureți pe sezon. Ar merge și fără el, dar ar trebui să aștept să-și facă efectul soluția. Ceea ce eu nu fac pentru că n-am răbdare. Culmea e că geamul meu s-a zgâriat nu de la un burete de sârmă, ci de la unul normal de vase a cărui parte mai aspră a zgăriat geamul la un moment dat. Nu știu ce-a avut în el, glaspapir sau ceva… Atât geamul cât și chederele se pot schimba. Chederele chiar le-am schimbat o singură dată în cei 7 ani de când am șemineul. Geamul probabil urmează, însă nu e prioritar acum!

 

 

 

2 thoughts on “E frumos cu șemineu”

  1. Contează foarte mult cum e construit.
    Daca e facut de un mester bun ar trebui sa mearga ok si fără usa, daca nu-folosești mult. Eu am unul zidit, nu am si nu am avut usa veci la el si mere tip top.
    Într-adevăr lemnele ard mai rapid si cand bate vântul tare mai baga ceva fum da’ e mult mai fain asa, sau m-am obișnuit eu. Foc nu fac constant numa’ la ocazii sau cand e foarte frig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.